8. desember, 2024

Marcos stopper riksrettsplaner mot Duterte: «En storm i et vannglass»

Share

Etterforskningen av visepresidentens bruk av konfidensielle midler avdekker flere alvorlige uregelmessigheter, mens maktkampen i regjeringen tilspisser seg.

President Ferdinand Marcos Jr. bekreftet fredag 29. november at han hadde bedt lovgivere om å stanse alle forsøk på å reise riksrettssak mot visepresident Sara Duterte (red. anm. dattera til Filippinenes forhenværende president Rodrigo Duterte), skriver PhilStar. Han uttalte at dette ikke var verdt Kongressens tid.

Marcos ble spurt om en melding som angivelig stammet fra ham og som ba ledelsen i Representantenes hus om å legge riksrettsforsøket på is.

Meldingen, som først ble avslørt av TV-programleder Anthony Taberna, siterte presidenten på følgende:

– I den store sammenhengen er Sara ubetydelig. Så vær så snill, ikke lever inn noen riksrettsklager.

Taberna oppga ikke hvem meldingen var sendt til.

Presidenten bekreftet imidlertid at den lekkede meldingen var ekte.

– Det er virkelig min mening. Dette er ikke viktig. Det gjør ingen forskjell for livet til én eneste filippiner, så hvorfor kaste bort tid på det? uttalte Marcos i et intervju i Quezon-provinsen og la til:

– Hva skjer dersom en riksrettssak blir reist? Det vil binde opp Representantenes hus, det vil binde opp Senatet. Det vil bare ta all deres tid, og til hvilken nytte? For ingenting. Ingenting av dette vil bidra til å forbedre livet til én eneste filippiner. For meg er dette en storm i et vannglass.

På vei bort fra intervjuet ble Marcos spurt om han hadde nådd et punkt uten retrett i sitt forhold til Duterte.

– Man skal aldri si aldri, svarte han.

Les også: Gamblingmilliarder, spionasje og flukt: Guo-affæren ryster Filippinene

Rykter om riksrettssak

Ryktene om en riksrettssak mot Duterte har vært vedvarende. Representantenes hus’ komité for god regjering og offentlig ansvar har etterforsket visepresidentens kontor for angivelig misbruk av konfidensielle midler på 500 millioner filippinske pesos (ca. 8,5 USD), samt 112,5 millioner pesos i utdanningsdepartementet.

Under etterforskningen har komiteen avdekket flere uregelmessige aktiviteter, blant annet kvitteringer med motstridende signaturer fra en person kalt «Mary Grace Piattos».

Duterte har nektet å kommentere hvem denne «Piattos» er og har hevdet at hun ikke har sett noen av kvitteringene.

Under komitéhøringene kom det også frem at store summer fra de konfidensielle midlene hadde blitt tatt ut og oppbevart i store bagger, ifølge representanter fra Landbank.

Anklager om korrupsjon og trusler

Hvis mistanker om korrupsjon ikke er nok, har Duterte også skapt overskrifter internasjonalt med sine kontroversielle uttalelser. Hun avslørte planer om å få president Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr., førstedame Liza Araneta-Marcos og husets leder Martin Romualdez drept dersom hun selv skulle dø.

Duterte gjorde det klart at dette ikke var en spøk.

Selv om hun senere trakk tilbake trusselen, blir saken tatt alvorlig av sikkerhets- og rettsmyndigheter. Nasjonalt etterforskningsbyrå (NBI) har allerede innkalt Duterte for å forklare sine uttalelser.

Duterte vil dra størst fordel dersom Marcos dør. NBI sporer nå opp leiemorderen visepresidenten påstod å ha hyret.

Justisdepartementet har gjort det klart at de ikke vil vegre seg for å reise alvorlige anklager mot Duterte, inkludert oppvigleri.

Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt