Forumet advarer mot konkurransevridning fra EUs klimakrav og etterlyser handling for å sikre Maltas posisjon som knutepunkt i Middelhavet
Malta Maritime Forum (MMF) ber om tettere samarbeid mellom myndigheter og næringsliv for å møte økende press på landets maritime sektor, kommer det frem i en artikkel fra Times of Malta. Forumet peker særlig på EUs kvotehandelssystem (ETS), som ifølge dem gir naboland utenfor EU et urettferdig konkurransefortrinn.
I spissen for budskapet står styreleder Godwin Xerri, som sammen med Alex Montebello (nestleder) og Kevin J. Borg (direktør) nylig ble gjenvalgt til å lede arbeidet med å styrke bransjens langsiktige konkurransekraft.
– En felles visjon og tydelig eierskap fra alle involverte er avgjørende for at Maltas maritime strategi skal lykkes, sier Xerri.
Sterkere nasjonal forankring
Lanseringen av Maltas Maritime Transport Strategy markerer et viktig gjennombrudd etter mange års arbeid fra MMF. Strategien, som ble lansert under forumets generalforsamling, knyttes tett til «Vision 2050» og tar sikte på å doble næringens bidrag til BNP. Den beskriver Malta som logistikknutepunkt, forskningsplattform og senter for maritime tjenester – men fordrer bredt samarbeid.
– Myndigheter og industri må trekke i samme retning, både nasjonalt og overfor EU, understreker Xerri.
Advarer mot konkurransevridning
Forumet advarer også mot urettferdige konsekvenser av EUs kvotehandelssystem (ETS), som øker kostnadene for havner i EU, inkludert Malta Freeport.
– Nabohavner utenfor EU slipper unna og blir dermed kunstig konkurransedyktige, sier Montebello. Han understreker at ETS bare gir mening hvis det innføres globalt.
Les også: Malteserordenen gir håp og hjelp til Ukraina i krigens mørke
IMO (FNs sjøfartsorganisasjon) skal i år stemme over en global løsning som kan flytte byrden til rederiene og samtidig gi inntekter til grønn innovasjon – en utvikling Malta og MMF støtter.
Klar for grønt drivstoff – og ny havn
Et annet viktig satsingsområde er overgangen til renere drivstoff. MMF er i dialog med både bunkringsaktører og klimaetaten for å sikre at Malta ikke faller bak.
– Om vi ikke tilpasser oss det drivstoffet rederiene velger, mister vi viktige inntekter, advarer Xerri.
Han etterlyser også større infrastrukturtenkning, og mener landreklamasjon ikke lenger bør være tabu.
Mangel på kompetanse og rekruttering
Kevin J. Borg peker på mangel på fagfolk som en voksende utfordring. Han ønsker bedre samspill mellom utdanning og næringsliv, og roser opprettelsen av en mastergrad i havneledelse ved Universitetet i Malta – men mener langt mer må til for å tiltrekke unge.
– Maritim sektor gir gode karrieremuligheter også på land, men ungdom oppfatter ofte yrket som risikofylt og krevende. Det bildet må vi endre, sier han.
MMF støtter også arbeidet med å kartlegge kompetansegapet, og ønsker å bidra til å identifisere nye muligheter i sektoren.
– Vi har en flaggregistrering i verdensklasse, dyktige rådgivere, solide rettsinstanser og moderne verft. Men i en global konkurranse kan vi ikke bli værende i komfortsonen. Nå handler det om å bygge videre – og tenke større, avslutter Xerri.