21. januar, 2025

Maktspillet i Myanmar: Etniske grupper tar styringen

Share

I skyggen av konflikten i Myanmar ser vi en ny politisk virkelighet der etniske væpnede grupper tar en stadig større rolle i styringen.

I en analyse i Foreign Affairs, gir Richard Horsey, seniorrådgiver for Myanmar i Crisis Group, en vurdering av situasjonen i Myanmar. Den er mer fragmentert enn noen gang, men likevel ikke på randen av total kollaps. Ifølge Horsey har Myanmars militærjunta, ledet av general Min Aung Hlaing siden kuppet i 2021, mislyktes i å konsolidere sin makt. Dette til tross for at konflikten har pågått i fire år. Den har kostet tusenvis av sivile liv og fordrevet over tre millioner mennesker.

Horsey sier at landet nå i stor grad er delt mellom forskjellige etniske væpnede grupper, som kontrollerer store deler av grenseområdene og oppretter autonome stater. Disse gruppene har vunnet betydelig territorium og har i noen tilfeller forsøkt på opprette selvstyre i områdene som de kontrollerer.

Horsey argumenterer med at internasjonale aktører må akseptere denne «rotete virkeligheten» av desentralisert kontroll og begynne å samarbeide mer med ikke-statlige grupper for å håndtere humanitære og utviklingsmessige utfordringer. Han advarer mot forsøk på å forhandle frem en omfattende politisk løsning under de nåværende omstendighetene, som sannsynligvis vil resultere i mer vold.

Les også: Krig mot juntaen i Myanmar – Thailand vil ikke ha skyting ved grensen

Analysen fremhever også en voksende misnøye blant eliten i Myanmar mot Min Aung Hlaing og peker på usikkerhet om hvem som kan komme til å erstatte ham. Samtidig er det lite sannsynlig at de etniske væpnede gruppene vil forsøke å ta kontroll over hovedstadsområdene, da de hovedsakelig fokuserer på å konsolidere kontroll over sine egne territorier.

Til tross for de utfordrende omstendighetene, ser Horsey potensialet for en føderalisme som kan lede til stabil nasjonal styring over tid. Men dette krever en ny tilnærming til statsdannelse og et brudd med tidligere mislykkede modeller.

Richard Horsey gir et nyansert bilde av en nasjon som er dypt splittet og styrt av lokale krefter med liten interesse av å gi fra seg makt. Situasjonen i Myanmar er kompleks og krever en realistisk vurdering og tilnærming fra både nasjonale ledere og internasjonale aktører.

Våpen, politikk og makt: Russlands rolle i Myanmars konflikt

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt