Frankrikes president Emmanuel Macron slo fast at landet ikke vil sende soldater til frontlinjen i Ukraina.
Det sa han i et TV-intervju 18. februar, etter spekulasjoner om økt vestlig militær involvering i krigen, melder Kyiv Independent.
Frankrikes rolle i støtten til Ukraina
Macron inviterte europeiske ledere til et hastemøte i Paris 17. februar, etter at amerikanske tjenestemenn hevdet at europeiske land ikke vil delta i fredssamtaler om Ukraina. Frankrike skal også arrangere et nytt toppmøte 19. februar for å diskutere sikkerhetsgarantier for Ukraina.
– Frankrike forbereder seg ikke på å sende bakkestyrker til frontlinjen, sa Macron.
Likevel åpnet han for at Frankrike, i samarbeid med Storbritannia, kan sende eksperter eller et begrenset antall soldater bak frontlinjen for å demonstrere solidaritet og støtte Ukrainas forsvar.
Frankrike har vært blant de europeiske landene som har tatt en aktiv rolle i å styrke Ukrainas forsvarsevne. Paris har tidligere levert avanserte våpensystemer som langtrekkende SCALP-missiler og CAESAR-artilleri, og har bidratt til trening av ukrainske soldater.
Les også: Macron slår alarm: En russisk seier i Ukraina truer Europas fremtid
Frankrikes unike posisjon som atommakt
Som en av EUs to atommakter har Frankrike et større strategisk handlingsrom enn mange andre europeiske land. Frankrike er også det eneste EU-landet med fast sete i FNs sikkerhetsråd, noe som gir landet en viktig diplomatisk rolle i internasjonale spørsmål, inkludert Russlands krig i Ukraina.
Macron har tidligere markert seg som en sterk forkjemper for europeisk strategisk autonomi og har tatt til orde for at Europa må styrke sitt forsvar for å unngå å være avhengig av USA. Han har også advart om at europeiske land må forberede seg på alle mulige scenarier dersom Ukraina ikke får tilstrekkelig støtte.
Europeiske fredsbevarere og NATO-medlemskap
Storbritannias statsminister Keir Starmer uttalte 16. februar at Storbritannia er forberedt på å sende soldater til Ukraina som en del av en europeisk fredsbevarende styrke.
Samtidig uttalte USAs president Donald Trump 18. februar at han ikke er imot at europeiske fredsbevarere overvåker en eventuell våpenhvile i Ukraina (men har senere uttrykt skepsis til dette og ønsket at det skal utlyses nytt valg i Ukraina før en fredsavtale inngås, journ.anm.).
Under hastemøtet i Paris 17. februar tok Macron også til orde for at Ukraina automatisk bør få NATO-medlemskap dersom Russland bryter en mulig fremtidig våpenhvile. Han har tidligere argumentert for at en slik garanti kan fungere som en avskrekking mot videre russisk aggresjon.
NUPI-forsker: – Kun Frankrike og Storbritannia kan lede Europa til strategisk autonomi 🔒