President Donald Trump har ikke klart å avslutte krigene i Ukraina og Gaza slik han lovet under valgkampen. I møter med sine nærmeste støttespillere innrømmer han nå at oppgaven er vanskeligere enn han trodde.
Det skriver Wall Street Journal.
Ifølge avisen har Trump fortalt rådgivere at Russlands president Vladimir Putin nekter å inngå kompromisser, og at begge sider i Ukraina-krigen står steilt mot hverandre.
– Putin vil ha hele greia, skal Trump ha sagt til en gruppe donorer i Florida, med henvisning til Ukraina.
Han la også til at konflikten i Midtøsten er like fastlåst:
– De har kriget i tusen år, sa han om krigen mellom Israel og Hamas.
Trukket i tvil egne løfter
Trump gikk til valg på at han kunne få slutt på krigene på «dag én». Nå har han passert 100 dager i sin andre periode uten å ha kommet nærmere en løsning.
Han sier nå at han spøkte da han lovet å få slutt på Ukraina-krigen med en gang, ifølge avisen.
Purdue-professor Kyle Haynes sier at kritikken er berettiget:
– Hvis han ikke hadde lovet det igjen og igjen, hadde det vært urimelig å kritisere ham. Men han gjorde det, sier Haynes.
Les også: Trumps fredsinitiativ for Ukraina får økt støtte i Europa
– For mange krav fra Russland
USAs visepresident JD Vance sa denne uken at Russland fortsatt nekter en våpenhvile, til tross for at Ukraina har sagt ja til en 30-dagers pause.
– Jeg vil ikke si at russerne er uinteressert i å avslutte konflikten. Vi mener bare at de krever for mye, sa Vance under et arrangement i Washington.
Trump har byttet ut sin første Ukraina-utsending etter klager fra Russland, og overlatt oppgaven til Steve Witkoff, en mangeårig venn og nå Midtøsten-utsending.
– Nå prøver han bare å få partene til å møtes, men det har han ikke lykkes med ennå, skriver WSJ.
Gaza, Iran og frustrerte allierte
Trump har også fått kritikk fra egne rådgivere for å tillate Israel å gjenoppta militæroffensiven i Gaza. Ifølge WSJ har han likevel fortsatt å snakke om gjenoppbygging og møte med profiler som Tony Blair og Alan Dershowitz for å diskutere en plan for Gaza etter krigen.
Når det gjelder Iran, har Trump-administrasjonen åpnet for indirekte samtaler, men ingen enighet er i sikte. Trump har tidligere sagt at han bare vil akseptere en «total demontering» av Irans atomprogram, men uttalte nylig:
– Vi har ikke bestemt oss for hva det innebærer ennå.
Frankrikes utenriksminister Jean-Noël Barrot slo fast i et intervju:
– Vi tror ikke på militære løsninger. En diplomatisk vei er eneste mulighet.
Trump vurderer å stanse militærstøtte til Ukraina uten fredssamtaler