Litauens president Gitanas Nausėda ber EU-kommisjonen stå fast i handelskonflikten med Kina og ikke trekke tilbake WTO-saken.
Gitanas Nausėda oppfordrer EU-kommisjonen til å videreføre en internasjonal handelsundersøkelse mot Kina etter anklager om at landet har innført handelshindringer rettet mot Litauen, melder Litauens statlige mediekanal LRT.
Fortsatt restriksjoner
Nausėda kom med uttalelsen etter at Bloomberg meldte at EU vurderer å trekke tilbake saken i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som for tiden er suspendert.
– Etter vår mening gjenstår det fortsatt enkelte problemer, siden ikke alle restriksjoner er fjernet, sa presidenten søndag.
– Jeg forstår at det kan være utfordrende å legge frem og dokumentere bevis, men dette er noe EU-kommisjonen har kapasitet til å håndtere. Derfor oppfordrer vi dem til å stå på, fortsette saken og forvente et positivt utfall, la han til.
Kina innførte handelshindringer mot Litauen etter at landet åpnet det taiwanske representasjonskontoret i Vilnius i 2021. EU tok saken til WTO tidlig i 2022, men ba om en midlertidig stans i januar 2023.
EU-kommisjonen opplyste da at dette var en teknisk avgjørelse. Ifølge WTOs regelverk vil saken bli avsluttet dersom suspensjonen varer lenger enn 12 måneder. Fristen for dette utløper om en uke.
Les også: Litauen bygger sperringer på grensebru over elv mot Russland
Litauens rolle
Litauens statsminister Gintautas Paluckas understreket at landets synspunkt ikke er avgjørende, ettersom Litauen ikke er en direkte part i saken.
– Det er opp til kommisjonen å ta en avgjørelse, men problemet ligger trolig i at det mangler tilstrekkelige bevis på direkte handlinger fra kinesiske myndigheter i denne saken, sa han søndag.
Til tross for at saken vurderes avsluttet, har EU ennå ikke tatt en endelig beslutning, ifølge Bloomberg.
Press fra USA
Nyhetsbyrået melder at en mulig tilbaketrekning av saken har vakt misnøye i Washington, der det kommende Trump-teamet ser dette som en innrømmelse overfor Beijing.
– Trump har lovet en tøffere linje mot Kina, og en slik beslutning fra EU kan tolkes som et ønske om å bevare et godt forhold til Beijing, opplyser kilder.
Også representanter fra den avtroppende Biden-administrasjonen har oppfordret Europa til å opprettholde saken, ifølge Bloomberg.