Libya gjenopptar nå oljeproduksjonen etter nesten to måneder med nedstengning av to av sine største felt.
Libyas østlige administrasjon kunngjorde torsdag at den hadde hevet en månedlang blokkade på oljeproduksjon og eksport som følge av en konflikt med sentralbanken. Dette skjer dager etter at en ny ledelse for banken ble utnevnt under en avtale støttet av FN, dette melder The New Arab.
Administrasjonen i Benghazi, som kontrollerer de fleste av Libyas oljeområder, skrev i et innlegg på Facebook at den «løfter force majeure på alle oljeområder og gjenopptar produksjon og eksport».
Libyas nasjonale oljeselskap (National Oil Company – NOC) uttalte i en pressemelding at det ville gjenoppta produksjonen ved Sharara- og El-Feel-feltene samt eksportleveranser fra Es Sider, landets største havn.
I august erklærte selskapet «force majeure«, et juridisk tiltak som lar et selskap si opp kontrakter på grunn av ekstraordinære omstendigheter.
Les også: Oljestopp lammer Libya: Pengepolitisk uro truer med å velte stabilitet
«Som en del av den kontinuerlige vurderingen av force majeure-situasjonen, har vi nylig mottatt en formell sikkerhetsvurdering angående Sharara, El-Feel og Essider, som bekrefter at NOC kan gjenoppta produksjonen og eksporten av råolje til kundene våre,» står det i uttalelsen.
NOC hadde tidligere skyldt på Fezzan-bevegelsen, en lokal protestgruppe, for nedstengningen. Imidlertid rapporterte libyske lokale medier at suspensjonen ble innført som gjengjeldelse fra militærkommandant Khalifa Haftar mot et spansk selskap som delvis driver Sharara-feltet, etter en arrestordre utstedt av spanske myndigheter som anklager ham for våpensmugling.
Det politisk delte landet har nylig opplevd en ny krise på grunn av en konflikt om styringen av sentralbanken. I august advarte FN om at regjeringen var i ferd med å møte enda større ustabilitet. Dette ble imidlertid løst da parlamentet nylig utnevnte en ny guvernør til banken.
Libya produserer mer enn 1,2 millioner fat olje per dag, og Sharara er landets største felt, som produserer opptil 300 000 fat per dag.
Det oljerike landet har vært i politisk uro siden et NATO-støttet opprør styrtet og drepte den lenge sittende diktatoren Muammar al-Gaddafi i 2011. Siden den gang har Libya vært delt mellom rivaliserende administrasjoner i øst og vest, hver støttet av milits og utenlandske regjeringer.
Libya kommer til enighet om sentralbanksjef: Oljeprisen faller etter oppgang