30. desember, 2024

Kristne i Nigeria lever i stadig frykt for islamistisk terror

Share

Kristne bønder i Benue-staten i Nigerias lever i frykt for flere angrep. Sist uke ble en mann drept mens han samlet mat til sin sultende familie.

Militante islamistiske gjeterne fra folkegruppen Fulani drepte bonden Agber Targba, da han lette etter grønnsaker til familien under ekstrem matmangel. Dette melder det katolske nyhetsbyrået Zenit.

Pater Remigius Ihyula rapporterte til den katolske veldedigheten Aid to the Church in Need (ACN) at tungt bevæpnede ekstremister overrasket og skjøt Mr. Targba da han forsøkte å finne sikkerhet. Han døde på stedet.

Pater Ihyula forklarte etter angrepet at terrorister har okkupert de fleste landsbyene i området, noe som gjør det svært farlig for lokalbefolkningen å arbeide på gårdene sine. Han la til at kristne bønder lever i frykt og aldri vet når neste angrep vil skje, da det gjerne kan gå en helt måned uten et angrep.

Mange landsbyboere har flyktet til tryggere områder og må reise mange kilometer for å nå gårdene de en gang bodde på. Pater Ihyula uttalte at målet til de militante gjeterne er å sulte befolkningen ut, ved å gjøre det vanskelig for dem å samle inn matprodukter. Derfor forventes det flere angrep når innhøstingen starter i august og fortsetter til desember.

Les også: Nye fengselsangrep fra jihadister skaper uro i Afrika

Fulani-militsen, også kjent som Fulani-gjetere, er en nomadisk gruppe som hovedsakelig består av muslimer og har vært aktiv i Nigeria. Denne gruppen ble rangert som den fjerde farligste terrororganisasjonen i verden av Global Terrorism Index i 2014. De har vært involvert i en rekke voldelige angrep, spesielt i sentrale deler av Nigeria, som Plateau State og Kaduna State, hvor de har angrepet bondesamfunn og forårsaket betydelig tap av liv og ødeleggelse av eiendom,​ ifølge tenketanken Centre for the Study of War.

Militsen er tungt bevæpnet og har i noen tilfeller brukt både AK-47, kjemiske våpen og rakettskytere i sine angrep. Deres handlinger har ført til omfattende fordrivelse av innfødte samfunn fra deres tradisjonelle landområder, noe som har økt spenningene mellom ulike etniske og religiøse grupper i regionen. Disse spenningene har igjen forverret de sosiale, økonomiske og politiske problemene i området​.

Angrepene har også bidratt til matmangel ettersom bønder er blitt drept eller tvunget til å forlate sine åkrer, noe som har påvirket landbruket negativt, spesielt i områder som er kjent som Nigerias «brødkurv»​. Internasjonalt har det vært begrenset oppmerksomhet og respons på denne krisen, noe som har gjort det vanskelig å få til en koordinert innsats for å håndtere de underliggende årsakene og konsekvensene av militsens aktiviteter​.

Midtbelte i Nigeria, inkludert Benue-stat hvor Makurdi bispedømme er lokalisert, er kjent for sine svært fruktbare jorder og har blitt et sentralt stridsområde i disse konfliktene. Fulaniene kommer fra så langt unna som Republikken Niger eller de nordlige statene Sokoto og Katsina.

– De reiser hele veien, forkledd som nomader på jakt etter beite for sine flokker, men opptrer som jihadister for å fremme islam som ideologi. De er bevæpnet med tunge våpen, fordriver hele landsbyer i overraskelsesangrep, dreper og forstyrrer økonomiske og sosiale aktiviteter, uten tydelig respons fra den nigerianske regjeringen, forklarte pater Remigius i et tidligere intervju med Aid to the Church in Need.

Pater Remigius sier at den prekære situasjonen krever en betydelig oppmerksomhet både fra lokale myndigheter og det internasjonale samfunnet for å sikre beskyttelse for de berørte og å arbeide mot en varig fred i regionen.

Han oppfordret det internasjonale samfunnet til å avvise politisk korrekthet fordi, så lenge angrepene forklares med klimaendringer, vil den religiøse dimensjonen av grusomhetene forbli skjult, og flere vil lide.

Ambazonia: En konflikt i Afrika glemt av alle 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt