Fregatter, jagerfly og droner – Kina har gjort Pakistan militært avhengig.
Kina har i flere tiår bygget opp Pakistans forsvar med våpenavtaler for titalls milliarder. Mens India og Pakistan ruster seg etter det blodige Pahalgam-angrepet, peker eksperter på hvor avgjørende Kinas rolle har blitt i regionens maktbalanse, skriver Wion News
Avhengig av kinesiske våpen
Pakistan er i dag Kinas største våpenkunde, og Kina dekker rundt 80 prosent av Pakistans viktigste våpenimport. Dette inkluderer alt fra ubåter og fregatter til kampfly, rakettsystemer og droner.
– Kina bruker Pakistan som motvekt til India og for å sikre seg tilgang til Det arabiske hav, skriver artikkelforfatter Vinod Janardhanan i en analyse publisert 5. mai.
Pakistans avhengighet har økt etter at forholdet til Vesten ble svekket og vestlige land sluttet å selge våpen.
Milliardavtaler og lav rente
Blant de største enkeltavtalene er kjøpet av åtte Type-041 ubåter, til en verdi av 5 milliarder dollar, og fire Type-054A fregatter til 1,4 milliarder dollar.
Les også: Pakistans statsminister lover hevn: – India vil måtte betale dyrt
Pakistan har også anskaffet 36 J-10CE kampfly, til en samlet kostnad på mellom 1,5 og 2 milliarder dollar, og over 140 JF-17 jagerfly utviklet sammen med Kina.
– Kina tilbyr også lave renter og fleksible nedbetalingsavtaler, noe som gjør at Pakistan kan fortsette å importere våpen til tross for en svak økonomi, skriver Janardhanan.
Militærøvelser og kjernefysisk støtte
Samarbeidet stopper ikke med våpensalg. De to landene har jevnlige fellesøvelser både i luft og sjø, blant annet i de urolige områdene Gilgit-Baltistan og Xinjiang.
Ifølge CIA skal Kina også ha hjulpet Pakistan med å utvikle sitt atomvåpenprogram på 1970- og 80-tallet.
Krig laget i Kina?
– Dersom det bryter ut full krig mellom India og Pakistan, vil det være mye som er «laget i Kina» i pakistanske angrep, advarer Janardhanan.
Pakistan har i tillegg satt av 162 millioner dollar til å beskytte kinesiske investeringer i landet, og ytterligere 218 millioner til anti-terroroperasjoner knyttet til det kinesiske Belt and Road-prosjektet CPEC.
– Kina og Pakistan står tettere enn noensinne militært, og det er ikke lenger mulig å se på en krig mellom India og Pakistan uten å ta med Kina i regnestykket, heter det avslutningsvis.
Moody’s advarer: Pakistan mangler økonomisk evne til krig med India