Spente forhold mellom USA og Kina rammer studenter: – Jeg angrer på at jeg kom hit.
Økende politisk spenning mellom USA og Kina fører nå til at kinesiske studenter mister visum og vurderer å avslutte studiene sine i USA. Kinesiske myndigheter advarer unge mot å søke utdanning i Vesten, samtidig som amerikanske universiteter melder om studenter som plutselig får visumene sine trukket tilbake – uten forklaring, skriver Wall Street Journal.
Visum trukket uten forvarsel
Flere kinesiske studenter forteller til Wall Street Journal at visumene deres ble annullert denne uken. I enkelte tilfeller skal mindre lovbrudd, som trafikkforseelser, ha vært brukt som begrunnelse, men mange studenter står uten forklaring.
– Vi betaler altfor mye for å oppleve dette marerittet. Jeg angrer på at jeg kom hit, sier en ingeniørstudent i Pennsylvania, som nå jobber med en advokat for å få oppholdstillatelsen tilbake.
En annen student i New York sier hun har begynt å gå gjennom alle sosiale medier-innleggene sine for å se om noe kan ha ført til reaksjonen.
– Jeg hadde aldri trodd jeg måtte være redd for hva jeg postet i Amerika, sier hun, og legger til at foreldrene allerede ber henne reise hjem, sier vedkommende.
USA vurderer sikkerhetsrisikoer
Utenriksminister Marco Rubio uttalte nylig at USA vil fortsette å trekke tilbake studentvisum fra dem som «misbruker» ordningen. Det nøyaktige antallet kinesiske studenter som er rammet er uklart, men det øker dag for dag.
Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒
– Dette handler ikke om enkeltpersoner, men om en bredere bekymring for sikkerhet knyttet til forskningsmiljøer, uttalte Rubio i forrige måned.
I 2020 ble over 1000 visum til kinesiske statsborgere opphevet med henvisning til slike bekymringer, ifølge tall fra utenriksdepartementet.
Kina svarer med advarsel
Som svar på utviklingen advarte Kinas utdanningsdepartement onsdag studenter om risikoen ved å studere i USA. Beijing har tidligere kommet med lignende advarsler, blant annet under handelskrigen i Trumps første presidentperiode.
Kinesiske studenter har i mange år utgjort den største gruppen utenlandsstudenter i USA, og står for betydelige inntekter til amerikanske universiteter. I 2023 brukte de nær 160 milliarder kroner (14,3 milliarder dollar) på utdanning, bøker og opphold i USA.
Rettssak ga medhold til student
Dartmouth-student Xiaotian Liu, som fikk sitt visum trukket tilbake uten begrunnelse, vant nylig frem i en føderal domstol i New Hampshire. Liu hadde saksøkt innenriksminister Kristi Noem og immigrasjonsmyndighetenes direktør.
– Dommen bekrefter det grunnleggende prinsippet om at en person som følger reglene ikke skal miste sin rett til å oppholde seg i landet, sier studentens advokat Ronald Abramson.
Frykter tap av innovasjon
Kinesiske studenter utgjør 16 prosent av alle master- og doktorgradsstudenter i realfag i USA. Politiker John Moolenaar har nylig bedt seks universiteter, blant annet Stanford, om detaljer om kinesiske studenter i forskningsprogrammer.
– Å stenge ute disse studentene kan føre til tap av talent og innovasjon, sier Julia Gelatt ved Migration Policy Institute og presiserer:
– Det kan skade USAs økonomiske styrke på lang sikt.