21. desember, 2024

Kinesisk oppstartsmiljø i krise: Investorflukt

Share

Kinas oppstartsmiljø står overfor en kollaps ettersom investorer trekker seg tilbake.

Ifølge en rapport fra Financial Times er situasjonen for kinesiske oppstartsbedrifter bekymringsfull. Antallet nye selskaper som etableres hvert år har falt dramatisk, og innsamlingen av midler fra kinesiske risikovilkår har også sunket. Gründere og investorer uttrykker sine bekymringer. En leder basert i Beijing sier: «Hele bransjen har dødd før våre øyne. Den entreprenørielle ånden er borte. Det er trist å se.»

Data fra IT Juzi viser at bare 260 selskaper ble grunnlagt i Kina i år, noe som kan være på vei til å falle under fjorårets tall på 1.202. Dette utgjør et fall på 99 % fra toppen med 51.302 i 2018. Administrerende direktør i IT Juzi påpeker at dataene kanskje ikke fanger opp alle oppstartsselskaper.

Han legger til at selv om kinesiske risikovilkår og gründere har møtt utfordringer, har landet fortsatt noe kreativitet og entreprenøriell ånd. Innsamlingen av risikomidler har også hatt en stor nedgang. Fond i yuan har samlet inn tilsvarende 5,38 milliarder dollar hittil i år, noe som er en dramatisk nedgang fra nærmere 125 milliarder dollar i 2017. Dollar-fondene har samlet inn mindre enn 1 milliard dollar, ned fra 17,3 milliarder dollar i 2022.

Les også: Advarsel: Skjebnetid for Kinas økonomi

Nedgang og investorflukt i Kina

Nedgangen i etableringen av oppstartsselskaper skjer samtidig med bredere økonomiske utfordringer i Kina. Nyere data viser en fortsatt nedkjøling i flere sektorer. President Xi Jinpings hardhendte tiltak mot privatsektoren, anti-korrupsjonskampanjen og fokuset på «felles velstand» har ytterligere dempet den entreprenørielle aktiviteten.

Kilder rapporterer at statlige risikofond har økt innsatsen for å kreve tilbake investeringer fra oppstartsbedrifter som har blitt insolvente eller ikke har blitt børsnotert innen en viss tid. Strengere krav som holder gründere personlig ansvarlige for lån har også hemmet risikovilkårene. Dette har ført til at både utenlandske og innenlandske investorer har redusert sin eksponering.

«Tidligere ønsket amerikanske investorer i Asia kun å møte kinesiske fond. Andre markeder som India slet med å få deres oppmerksomhet. I dag er vi som spedalske. De vil ikke engang berøre oss,» sier en investor.

Etter hvert som flere investorer trekker seg, har statlige fond fått en større rolle. De står nå for omtrent 80 % av kapitalen i markedet. Disse fondene krever også at investeringsforvaltere garanterer avkastning, noe som fører til at de søker lavrisiko muligheter eller retter midler mot Beijings prioriteringer. «Det strider mot ånden i risikovilkår, som handler om å engasjere seg i høyrisiko og høy-potential prosjekter,» forklarer en kinesisk innovasjonsekspert. «I en portefølje med 10 selskaper forventer man at ett eller to skal bli en stor suksess, mens resten mislykkes. Nå må risikovilkårene forklare for staten hvorfor selskapene har feilet og hvorfor de har tapt landets penger.»

Utfordringene som Kinas oppstartsmiljø og risikovilkår står overfor, reflekterer større usikkerhet og forsiktighet i det økonomiske klimaet, noe som kaster skygger over fremtidige entreprenørielle bestrebelser i landet.

Kinas økonomiske motor bremser: Flere arbeidsledige

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt