Kommunistpartiet bruker menneskelig arbeidskraft, ikke bare teknologi, for å sensurere, begrense og kontrollere tale i kyberrommet.
I en kronikk publisert i Foreign Policy, drøfter Kina-ekspert Minxin Pei hvordan håpet om at internettets oppkomst skulle svekke autoritære regimers kontroll over informasjonen, har blitt effektivt demmet opp av Kinas styresmakter. Tidlig på 2000-tallet sammenlignet USAs president Bill Clinton Kinas forsøk på å styre kyberrommet med å «forsøke å spikre gelatin til en vegg». Men, som Pei påpeker, har den kinesiske ledelsen, gjennom tiår med utvikling av strategier, klart å «spikre den symbolske gelatinen til Kinas store brannmur».
Beijing har ikke bare fokusert på å sensurere innhold på nettet, men har prioritert kontroll over tilgangen til nettet for å kunne identifisere, spore, skremme og straffe potensielle trusler. Dette konseptet, som den kinesiske staten omtaler som «kontroll over slagmarken», er grunnlaget for Kinas omfattende overvåkningstiltak, både online og offline. For Kommunistpartiet, som ser på undertrykkelsen av enhver trussel mot sin makt som en kamp på liv og død, utgjør kyberrommet en ny kamparena.
Les også: Kinas satellittrevolusjon: Neste stopp, global dominans
For å dominere denne arenaen, støtter regjeringen seg på to organer for overvåkning: Sentralkommisjonen for Kybersaker, som er en del av Kommunistpartiet, og politienheter. Disse organene bruker avansert teknologi for å overvåke nettet døgnet rundt, og fokuserer på å blokkere eller filtrere innhold samt håndheve sensur gjennom ulike strategier som installasjon av overvåkingsutstyr og gjennomføring av undersøkelser og arrestasjoner.
Lokale avdelinger av Sentralkommisjonen for Kybersaker fokuserer hovedsakelig på rutinemessig sensur og spredning av feilinformasjon, mens kyberpolitienhetene tar seg av håndhevelsen og overvåkningen. Disse enhetene overvåker blant annet internettkafeer og offentlige Wi-Fi-nettverk for å identifisere brukere og håndheve regler som krever legitimasjon for tilgang til nettet.
Pei konkluderer med hvordan Kina har opprettet en omfattende overvåkningsstat som er i stand til å holde øye med og nøytralisere trusler mot kommunistpartiets styre. Dette systemet med spredt overvåkning illustrerer partiets evne til taktisk tilpasning og besluttsomhet til å vedlikeholde sin makt. Overvåkningsstaten avdekker et dypt samarbeid mellom teknologi, informanter og politiets undersøkelser og trusler, og underbygger viktigheten av aldri å undervurdere kommunistpartiets kapasitet til å fortsette sitt styre.
Kinas våpenkappløp skremmer USA, mens Russland lurer i skyggene