25. desember, 2024

Kinas hemmelige hangarskip for droner utfordrer maritime grenser

Share

Kinas seneste maritime skapelse, et hangarskip for droner, representerer en teknologisk milepæl, men etterlater også mange ubesvarte spørsmål om dens formål og kapasitet.

Kina har bygget verdens første dedikerte hangarskip for droner.  Men mange detaljer rundt skipet er fortsatt ukjente. Det nye skipet, som ble sjøsatt i desember 2022, ble nylig avdekket av Naval News i samarbeid med J. Michael Dahm fra Mitchell Institute.

Denne skipet skiller seg betydelig fra Kinas tre tidligere hangarskip. Det er designet primært for å operere droner og er merkbart mindre enn de vanlige hangarskipene. Med et flydekk på rundt en tredjedel i lengden og halvparten i bredden sammenlignet med et vanlig hangarskip.

Les også: India går til anskaffelse av hjemmeproduserte kamikazedroner

Skipet er bygget med et katamaranskrog, en sjeldenhet for hangarskip, og dekket er uvanlig lavt, noe som tyder på at det ikke er ment for høyintensive eller langvarige flyoperasjoner. Dette antyder at det heller ikke er et tradisjonelt hangardekk under flydekket, noe som begrenser antall fly som kan opereres fra skipet.

Ifølge Dahm, kan denne unike konstruksjonen ha potensielle roller i både forskning og utvikling av droneteknologi til sjøs, eller som en del av Kinas omfattende program for simulering av vestlige og vestorienterte mariners skip i sine våpentestprogrammer.

Dette gjør Kinas nye dronehangarskip til et fascinerende tilskudd til den globale maritimteknologien, selv om dens eksakte rolle og kapabiliteter ennå er omgitt av mystikk. Droneskipet fremtidige anvendelse og dens plass i den kinesiske marinen forblir et åpent spørsmål, noe som garantert vil tiltrekke seg videre internasjonal oppmerksomhet.

Nye sikkerhetstiltak i Japan etter mulig kinesisk droneopptak av marinebase

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt