Gjennom et samarbeid med Russland og Nord-Korea kan Kina snart realisere sin gamle drøm om direkte tilgang til Japanhavet via Tumen-elven. Dette strategiske trekket kan forandre maktbalansen i Øst-Asia.
Russland og Nord-Korea vurderer å tillate kinesiske skip å seile på Tumen-elven fra deres grenseområder til Japanhavet. Dette trekket kan ha betydelige sikkerhetsmessige konsekvenser for Tokyo, skriver EurasianTimes.
Tumen-elven renner øst langs grensene til Kina og Nord-Korea og berører Russland før den munner ut i Japanhavet. For tiden kan kinesiske fartøy seile på elven bare opp til landsbyen Fangchuan i den østlige delen av provinsen Jilin. Utover dette punktet kreves tillatelse fra både Russland og Nord-Korea for en 15 kilometer lang strekning.
Etter et toppmøte i mai, uttalte de kinesiske og russiske presidentene, Xi Jinping og Vladimir Putin, at de vil starte en konstruktiv dialog med Nord-Korea om navigasjon på Tumen-elven. Disse samtalene, som forventes å starte snart, kan revitalisere et gammelt kinesisk ønske om å etablere en økonomisk sone langs elvens bredder for å fremme regional utvikling.
Russernes opprinnelige nøling skyldtes en frykt for økt kinesisk innflytelse i Nordøst-Asia. Vestlige sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina i 2022 har imidlertid økt Moskvas økonomiske avhengighet av Beijing. Sanksjonene har også styrket båndene mellom Russland og Nord-Korea (DPRK), som har forsynt Russland med artillerigranater og andre våpen. I tillegg antydes det at Russlands president Vladimir Putins kommende besøk til Nord-Korea vil fordype militære bånd, noe vestlige tjenestemenn hevder vil bryte med FNs sikkerhetsråds resolusjoner.
Les også: Japans pasifisme i møte med virkeligheten
På den annen side møtte Zhao Leji, den tredje høyeste tjenestemannen i det kinesiske kommunistpartiet, Nord-Koreas leder Kim Jong Un i Pyongyang i april, noe som indikerer en oppvarming av forholdet. Gitt disse dynamikkene, er Nord-Korea sannsynlig å gå med på forhandlinger om statusen til. Tumen-elven.
– Russlands adopsjon av en ‘vend deg mot øst’-politikk i 2022 og president Putins statsbesøk til Kina i 2024 bekreftet at Tumens munning vil være åpen for Kina i en ny æra av deres strategiske partnerskap uten grenser, sier Shashank S Patel, en indisk geopolitisk analytiker.
Han fortsetter:
– Kina har lenge ønsket å få tilgang til det blå vannet i Japanhavet via Tumen-elven på grunn av den foreslåtte spesiale økonomiske sonen som kan gjenopplive økonomien i Nordøst-Kina. Utviklingen (mudring, utvidelse og elvefasiliteter) av Tumens munning vil ikke bare løfte økonomien i de innlandslåste kinesiske provinsene Jilin og Yanbian, men også forbedre sikkerhetslandskapet for de nærliggende nordkoreanske og russiske havnene.
Dette prosjektet representerer en ny utfordring for Japans maritime sikkerhetsordninger i sine nordlige territorier, hvor sjøstyrker fra Kina og Russland forventes å bli utplassert.