22. juli, 2025

Kina varsler svar etter EU-sanksjoner mot kinesiske banker

Share

For første gang har EU sanksjonert kinesiske banker for deres forbindelser til Russland. Nå lover Beijing å beskytte egne selskaper.

Kina reagerer kraftig etter at EU fredag innførte sanksjoner mot to kinesiske banker og fem kinesiske selskaper. Dette er del av en ny runde tiltak mot Russland på grunn av krigen i Ukraina, skriver Bloomberg.

Ifølge EUs uttalelse ble bankene Heihe Rural Commercial Bank Co. og Heilongjiang Suifenhe Rural Commercial Bank Co. rammet fordi de har tilbudt tjenester knyttet til kryptovaluta som gjør det vanskeligere å håndheve sanksjonene mot Russland.

– Sanksjonene har påført alvorlig skade på det økonomiske, handelsmessige og finansielle samarbeidet, uttalte Kinas handelsdepartement mandag.

– Kina vil ta nødvendige grep for å beskytte de legitime rettighetene og interessene til kinesiske selskaper og finansinstitusjoner, heter det videre.

Les også: Finansprofessor på Peking University om Kinas økonomiske modell: – Vi har sett dette før, og det ender aldri godt 🔒

Første gang EU rammer kinesiske banker

Det er første gang EU retter direkte sanksjoner mot kinesiske banker etter Russlands invasjon i 2022. Tidligere har enkelte kinesiske banker blitt sanksjonert av USA, noe som har fått dem til å revurdere samarbeidet med russiske aktører.

I juni reagerte Kina allerede på at sanksjonene var under vurdering. Utenriksdepartementets talsperson Lin Jian sa da:

– Det normale samarbeidet mellom kinesiske og russiske selskaper er i tråd med WTO-regler og markedsprinsipper. Det retter seg ikke mot tredjeparter og bør ikke forstyrres.

Også Kinas utenriksminister Wang Yi varslet tidligere i juli at landet ville svare dersom bankene ble ført opp på listen.

Tidligere erfaring med sanksjonspress

Ifølge Bloomberg strammet kinesiske storbanker allerede i fjor inn på lån til russiske kunder etter at USA innførte såkalte sekundærsanksjoner. Dette gjaldt blant annet Industrial & Commercial Bank of China Ltd. og Bank of China Ltd., som i februar 2022 reduserte finansiering til russisk råvarehandel.

Kinesiske banker har tidligere overholdt amerikanske sanksjoner mot Iran og Nord-Korea for å unngå å miste tilgangen til det internasjonale dollarsystemet.

Må Europa ta regningen for Kinas industrielle overkapasitet? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt