Kina opplever nå en økende bølge av trusler fra transnasjonale terrorgrupper, spesielt i Afghanistan, Pakistan og Syria.
Eksperter mener dette kan føre til et tettere samarbeid mellom Kina og USA på feltet antiterror, skriver Defense One.
– I motsetning til tidligere, der Vesten anklaget Kina for å overdrive trusselen fra islamistiske grupper for å rettferdiggjøre undertrykkelsen av uigurene, er det i dag liten tvil om at kinesiske mål faktisk er under angrep, skriver sikkerhetsekspertene Mollie Saltskog og Colin P. Clarke.
Syriske jihadister truer Kina
Etter Syrias president Bashar al-Assads fall i desember, har jihadistgrupper fått større spillerom i regionen. Flere av dem har bånd til uiguriske og sentralasiatiske grupper.
– «De vantro kineserne vil snart smake samme straff som dem i Syria, hvis Gud vil», sa Abdul Haq al-Turkistani, leder for Turkestan Islamic Party, i en video der kinesiske interesser ble direkte truet.
Uiguriske jihadister har publisert videoer hvor de viser beslaglagte raketter og lover hevn mot Kina.
Les også: Nye voldelige terrorangrep truer Kinas flaggskipprosjekt i Pakistan
IS-K øker angrep i Afghanistan
Kinas største bekymring i regionen er nå terrorgruppen IS-K, som har angrepet kinesiske mål i Afghanistan flere ganger siden 2022. I desember 2022 ble et hotell med kinesiske gjester angrepet, og i januar 2025 ble en kinesisk statsborger drept nær grensen til Tadsjikistan.
– IS-K anser kinesisk tilstedeværelse som en støtte til Taliban-regimet, og prøver å svekke både investeringene og stabiliteten Kina forsøker å oppnå, skriver forfatterne.
Voksende trussel i Pakistan
Kinesiske prosjekter og arbeidere er stadig oftere mål i Pakistan, spesielt i Balochistan og nær grensen til Afghanistan. Separatistgrupper som Balochistan Liberation Army har gjennomført flere angrep, blant annet et dødelig angrep på en konvoi nær Karachi i oktober.
– Kina svarte med å sende egne sikkerhetsstyrker til Pakistan i mars, en historisk beslutning som viser hvor alvorlig de tar trusselen, skriver Saltskog og Clarke.
Kan føre til samarbeid med USA
Ifølge forfatterne vurderer Kina nå å styrke sikkerhetssamarbeidet internasjonalt, blant annet gjennom Shanghai Cooperation Organization og det nye globale sikkerhetsinitiativet.
– Selv om USA og Kina er konkurrenter på mange felt, kan antiterror være et område for samarbeid. Amerikansk etterretning varslet både Iran og Russland før IS-K-angrep i fjor. Det samme kan skje med Kina, avslutter de.
Allierte eller motstandere? Israel og Kina i kampen mot terror 🔒