29. mai, 2025

Kina strammer inn sikkerheten – advarer mot spionasje og sabotasje

Share

Nye regler trer i kraft 15. september og gjør militærindustrielle områder til beskyttede soner med strenge sanksjoner for brudd. 

Kina har innført nye sikkerhetsregler for å skjerme militære og våpenrelaterte installasjoner mot spionasje, sabotasje og datasnoking, melder South China Morning Post.

De nye bestemmelsene, kalt «Regulering for beskyttelse av viktige militærindustrielle anlegg», ble offentliggjort mandag og trer i kraft 15. september.

Skal hindre lekkasjer og angrep

Ifølge forskriften skal forsknings-, produksjons-, test- og lagringsanlegg for militært utstyr og våpen få status som «beskyttede områder». Dette gjelder også tilknyttede transportveier som havner, jernbaner og flyplasser.

– Vi må være føre var, vurdere både indre og ytre trusler, og innføre omfattende og koordinerte tiltak for å sikre disse viktige anleggene, heter det i regelverket.

Både myndigheter og privatpersoner har ansvar for å beskytte fasilitetene, og personer eller grupper som varsler om sabotasje, vil bli belønnet.

Les også: Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

Forbud mot filming og kartlegging

Reglene forbyr all form for fotografering, filmopptak, tegning, måling og kartlegging av de militære områdene. Det gjelder også bruk av droner og andre innretninger som kan forstyrre radiosignaler eller trådløs kommunikasjon.

Selv luftrommet og det elektromagnetiske miljøet rundt anleggene er omfattet av restriksjonene. Uautorisert ferdsel eller skade på områdenes sikkerhet og funksjon vil bli straffeforfulgt.

Bakgrunn: Økt frykt for utenlandsk innblanding

De nye tiltakene kommer etter flere rapporterte spionsaker. I desember 2023 hevdet kinesiske myndigheter at en utenlandsk bedrift forsøkte å hente ut informasjon fra en marinebase. I januar ble en spion tatt for å ha fotografert militære installasjoner langs kysten.

– Organisasjoner og innbyggere i Folkerepublikken Kina har plikt til å beskytte viktige militære anlegg, understrekes det i teksten, som er signert både av statsrådet og Kinas sentrale militærkommisjon.

Myndighetene har også tidligere advart militærentusiaster mot å legge ut bilder på nettet av våpensystemer, i frykt for at tekniske detaljer kan havne i hendene på fremmede stater.

Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt