22. desember, 2024

Kina sikter mot lederskap i kunstig intelligens

Share

Kinas nye treårsplan har et ambisiøst mål om å lede globalt innen kunstig intelligens (KI) og tar sikte på å dominere fremtiden innen teknologien.

Kina har lansert en treårs handlingsplan for å ta en ledende rolle i å etablere standarder innen kunstig intelligens og styrke nasjonal kapasitet. Dette initiativet er sentralt i Beijings ambisjoner om å oppnå teknologisk selvstendighet og ta igjen USA, skriver South China Morning Post.

Planen er å styrke forskning og utvikling av standarder for avanserte databrikker, KI, kvanteteknologi, hjerne-datamaskin-grensesnitt og infrastruktur for databehandling. Kinas deltakelse i globale organisasjoner skal også økes.

Ifølge et dokument utgitt av Central Cyberspace Affairs Commission, i samarbeid med departementet for industri og informasjonsteknologi samt State Administration for Market Regulation, vil det også intensiveres arbeid på «generelle, grunnleggende, etiske, sikkerhetsmessige og personvernstandarder» i store modeller og generativ KI.

Planen identifiserer hovedutfordringene som ineffektiv anvendelse av eksisterende standarder i byråkratiet, samt behovet for å bygge Kinas globale stilling. «Det er mangel på koordinering på tvers av avdelinger, og problemer som manglende, feilplasserte og motstridende standarder har oppstått fra tid til annen,» konkluderer kommisjonen.

Det anbefales at interessenter fokuserer på å skape et enhetlig system som integrerer databehandling, lagring og operasjonelle kapasiteter for å reflektere trenden mot teknologier som fungerer sømløst sammen.

Les også: Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk

I tillegg til å adressere behovet for å forske på og etablere felles standarder for hvordan det tilgjengeliggjøres, planlegges og tilbys det som en tjeneste på tvers av forskjellige typer systemer.

Dette tiltaket står i hjertet av Beijings målsetning om å transformere den kinesiske økonomien. Kunstig intelligens anses som en endring midt i økende økonomiske utfordringer, en krympende arbeidsstokk og amerikanske sanksjoner.

Mens USA og Kina leder det globale kappløpet om å utvikle og regulere KI, har andre store aktører som EU og Sør-Korea trappet opp innsatsen, med EU som avduket verdens første lov for å regulere kunstig intelligens i mars.

Beijing har utformet sin egen KI-lovgivning, og i mai ble et utkast til denne loven sendt til gjennomgang hos Kinas øverste lovgivende organ, Den stående komitéen til den nasjonale folkekongressen.

Diskusjoner har også blitt ført mellom USA og EU, inkludert Kina-USA-samtaler om KI-risikoer i Genève i mars, og en avtale om å samarbeide med Washington og Brussel for å kollektivt håndtere disse risikoene, ble inngått på det britiske toppmøtet i november.

Teknologiens muligheter og risikoer har raskt dyttet KI opp på dagsordenen i diplomatiske forhandlinger mellom stormaktene. Kina er også aktivt i de internasjonale organene som setter standarder for nye teknologier, fra KI til 5G.

Kina er nummer to i KI-teknologi etter USA. Beijing vil øke landets kapasitet for å tette det teknologiske gapet til USA.

Teknologiens makt i dagens internasjonale politikk

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt