16. november, 2024

Kina innfører straffetiltak mot taiwanske mediepersonligheter

Share

I en nylig eskalering av spenningene over Taiwanstredet har Kina annonsert straffetiltak mot flere taiwanske influensere og politikere, anklaget for å spre desinformasjon.

I en ny utvikling har Beijing tatt sikte på å straffe en håndfull taiwanske influensere og offentlige personligheter, anklaget for å spre «falske og negative» opplysninger om Kina. Dette tiltaket markerer en eskalering i Kinas allerede strenge tilnærming til meningsuttrykk som det mener underminerer landets bilde og provoserer til fiendtlighet over Taiwanstredet, skriver South China Morning Post.

Under en pressebrief onsdag, avslørte Chen Binhua, en talsperson for Beijings Taiwan Affairs Office, navnene på fem prominente taiwanske figurer som står i fokus for disse tiltakene. Listen inkluderer Edward Huang, en velkjent kommentator; Liu Baojie, en TV-vert; og tre politikere: Lee Cheng-hao, også en TV-vert, Wang Yi-chuan fra det styrende Demokratiske Fremskrittspartiet (DPP), og den tidligere hærgeneralen Yu Pei-chen. Disse individene er anklaget for bevisst å overse fakta om fastlands-Kinas fremskritt og utvikling, og i stedet fabrikkere og spre falsk informasjon som har spredt seg gjennom forskjellige medieplattformer.

– Deretter har deres feilslutninger villedet deler av befolkningen på Taiwan, fremkalt fiendtlighet og antagonisme mellom strømmene, og såret følelsene til folk på begge sider, sa Chen.

Det ble ikke gitt spesifikke eksempler på hvilke rykter det ble referert til, men tiltakene mot disse personene og deres familier kunne inkludere reiseforbud til fastlandet, Hong Kong og Macao, samt forbud mot samarbeid mellom deres tilknyttede organisasjoner og enheter på fastlandet.

Les også: Kinas skjulte krig: En strategi for å slite ned Taiwan

Dette skrittet fra Beijing er ikke isolert. I november 2021 annonserte de lignende «straffetiltak» mot tre taiwanske politikere, inkludert øyas utenriksminister Joseph Wu. Og i august 2022 ble lignende tiltak iverksatt mot syv taiwanske regjeringstjenestemenn og politikere, inkludert seks medlemmer av DPP, etter besøk av da USAs Speaker of the House, Nancy Pelosi, og en amerikansk kongressdelegasjon til øya.

Slike tiltak har blitt hyppigere som svar på det Beijing anser som økende amerikansk støtte til taiwansk uavhengighet, noe som Kina sterkt motsier, da de anser Taiwan som en uadskillelig del av sitt territorium. På bakgrunn av dette landskapet, kommer disse nye tiltakene rett før innsettelsen av Taiwans presidentvalgte, William Lai Ching-te, som er planlagt den 20. mai. Lai, som er kjent for sin pro-uavhengighets holdning, vil sannsynligvis bli møtt med enda sterkere motstand fra Beijing i sin kommende embedsperiode.

Konsekvensene av disse tiltakene er vidtgående, ikke bare for de individene det gjelder, men også for det bredere politiske klimaet over Taiwanstredet. Det setter også internasjonale aktører, spesielt USA, i en vanskelig posisjon ettersom de balanserer deres forpliktelser og strategiske interesser i regionen mot Kinas økende aggressivitet. Disse utviklingene er nødt til å skape bølger i både innenrikspolitikken på Taiwan og i dens internasjonale diplomatiske forbindelser, og understreker kompleksiteten og følsomheten i forholdet mellom Kina, Taiwan og verdenssamfunnet.

Kina fordømmer USA for støtte til Taiwan i global helsepolitikk

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt