23. mai, 2025

Kina ruster seg teknologisk i kamp mot USA

Share

Xi Jinping trapper opp strategien for selvforsynings med roboter, satellitter og kunstig intelligens.

Kina har på få år gjort store framskritt innen høyteknologi og selvforsyning, og mange av satsingene er rettet inn mot en langvarig rivalisering med USA. Det skriver Wall Street Journal.

President Xi Jinping gjorde det klart allerede i 2018 at landet måtte bli mindre avhengig av utenlandsk teknologi for å sikre sin økonomiske sikkerhet.

– Bare gjennom selvforsyning kan vi virkelig beskytte vår nasjonale økonomi, sa Xi under et møte med Kinas fremste forskere i Folkets store hall i Beijing.

Gigantiske investeringer i AI og roboter

Kina har siden satset massivt på strategiske sektorer som elektriske kjøretøy, kunstig intelligens, romfart og avansert produksjon. I 2023 brukte landet 500 milliarder dollar (om lag 5 400 milliarder kroner) på forskning og utvikling – tre ganger så mye som da Xi overtok makten i 2012.

Les også: Finansprofessor på Peking University om Kinas økonomiske modell: – Vi har sett dette før, og det ender aldri godt 🔒

Myndighetene har investert tungt i egne AI-selskaper. Over 9 000 kinesiske selskaper har mottatt rundt 200 milliarder dollar (2 160 milliarder kroner) i statlig støtte siden 2000. Samtidig bygger landet opp en innenlandsk robotindustri som nå dekker nesten halvparten av hjemmemarkedet.

– Kinas økonomiske modell gjør det mulig å styre enorme ressurser til bestemte sektorer, men kan også føre til sløsing og økt gjeld, skriver avisen.

Satser på egne skip, chips og kjernekraftverk

Kinesiske skipsverft leverte over halvparten av verdens skipstonnasje i 2023, og landet har i dag verdens største marineflåte. Kina bygger nå også egne atomreaktorer, etter å ha vært avhengig av amerikansk teknologi fra Westinghouse.

På chip-fronten har Kina fått en viss suksess tross amerikanske sanksjoner. Huawei lanserte i 2023 en mobil med en avansert, egenprodusert prosessor, og utvikler nå en chip som kan konkurrere med Nvidias kraftigste AI-brikke.

Selvforsyning har sin pris

Selv om Kina har tatt igjen USA på enkelte områder, står landet fortsatt overfor store utfordringer. Eksporten er lavere enn før, og økonomien preges av høy gjeld, svak vekst og overinvestering i ulønnsomme bransjer.

– Ressurser er begrenset, selv i et så stort land som Kina. Dersom de brukes feil, vil det bremse velstandsveksten på sikt, sier økonomen Lee Branstetter ved Carnegie Mellon University til avisen.

Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt