10. januar, 2025

Kina og Russland med felles militær luftpatrulje nær Japan

Share

Felles militærøvelser mellom Kina og Russland skaper uro i Øst-Asia, der flygninger nær japansk og sørkoreansk luftrom utfordrer regional stabilitet.

Ti kinesiske og russiske militærfly, inkludert jagerfly og atomkapable bombefly, gjennomførte langdistansepatruljer mellom Japanhavet og Øst-Kinahavet fredag, opplyser det japanske forsvarsdepartementets fellesstab, skriver Japan Times. Dette er den åttende store felles luftpatruljen fra de to landene nær Japan, og den første siden desember i fjor.

I august krenket et kinesisk militærfly japansk luftrom, etterfulgt av et russisk militærfly i september.

Tokyo har uttrykt alvorlig bekymring overfor Kina og Russland via diplomatiske kanaler og peker på økningen i deres militære flyaktiviteter rundt Japan.

Ifølge departementet deltok kinesiske J-16-jagerfly og et Y-9-overvåkingsfly, sammen med et russisk SU-35-jagerfly, i flyvningene.

Flere av flyene fløy sammen over Tsushima-stredet sørvest i Japan fra morgen til ettermiddag, noe som førte til at det japanske luftforsvaret sendte opp egne jagerfly.

Ingen krenkelser av japansk luftrom ble registrert under patruljen.

Det er første gang at passeringen av kinesiske J-16- eller Y-9-fly over Tsushima-stredet har blitt offentliggjort.

De felles patruljene, som dekket større områder enn tidligere, var «åpenbart ment som en demonstrasjon», uttalte en representant for departementet.

Sør-Korea reagerte også

Sør-Koreas militære opplyste fredag at de også hadde sendt opp jagerfly da kinesiske og russiske militærfly fløy inn i deres luftforsvarsidentifikasjonssone (ADIZ), et område som strekker seg utover landets faktiske luftrom.

Flyene krysset inn i sonen «uten å krenke sørkoreansk luftrom», uttalte Sør-Koreas fellesstab i en erklæring, og la til at militæret hadde «identifisert flyene før de kom inn i Sør-Koreas ADIZ og sendt opp jagerfly som taktisk respons for å være forberedt på eventuelle situasjoner».

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

En ADIZ er et område der et land forsøker å kontrollere luftfart for sikkerhetsformål, men konseptet er ikke definert i noen internasjonal traktat.

Kinas forsvarsdepartement beskrev patruljene som «deres niende felles strategiske patrulje», gjennomført over Japanhavet.

Departementet skrev på sine offisielle sosiale medier at flygningene ble gjennomført fredag «i henhold til den årlige samarbeidsplanen mellom de kinesiske og russiske militærstyrkene».

Spenning rundt omstridte øyer

Sørkoreanske militære kilder fortalte lokale medier at kinesiske militærfly fløy mot de små Dokdo-øyene, som også gjør krav på av Japan, der de er kjent som Takeshima. Øyene ligger utenfor Sør-Koreas østkyst. Russiske fly skal også ha fløyet sør mot øyene.

Kildene opplyser at kinesiske og russiske fly fløy sammen over havet sør for Dokdo før de forlot området.

Siden 2019 har Kina og Russland regelmessig fløyet militærfly inn i Sør-Koreas ADIZ uten forhåndsvarsel, med henvisning til felles øvelser.

Lignende hendelser fant sted i juni og desember i fjor, samt i mai og november 2022. Beijing og Moskva har omtalt disse flygningene som «felles strategiske luftpatruljer».

Sør-Korea ber om tiltak

Sør-Koreas forsvarsdepartement uttalte fredag at de «uttrykte beklagelse» overfor Kina og Russland for at deres militærfly fløy inn i Sør-Koreas ADIZ og «fløy over lengre tid uten forhåndsvarsel».

Departementet ba om at «tilsvarende tiltak blir tatt for å forhindre en gjentakelse», og understreket at slike handlinger kan «unødvendig øke spenningen i regionen».

Kina og Russland har styrket sine militære og forsvarspolitiske bånd siden Moskva invaderte Ukraina for snart tre år siden.

Begge landene er også tradisjonelle allierte av Nord-Korea, som er Sør-Koreas hovedfiende.

Sør-Korea og USA har anklaget det atombevæpnede Nord-Korea for å ha sendt tusenvis av soldater til Russland for å kjempe i Ukraina. Denne måneden ratifiserte også Pyongyang en historisk forsvarsavtale med Moskva.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt