8. januar, 2025

Kinesiske selskaper intensiverer jakten på teknologitalenter – Vesten uttrykker bekymring

Share

Kinesiske selskaper tilbyr tredobbel lønn for å lokke ingeniører til å jobbe for dem. Vestlige land frykter tap av teknologihemmeligheter.

Wall Street Journal melder at kinesiske teknologiselskaper, inkludert Huawei, intensiverer rekrutteringen av vestlige ingeniører i kampen om teknologisk dominans. Spesielt selskaper innen halvledere og kunstig intelligens tilbyr lønninger som kan være opptil tre ganger høyere enn i Vesten. Dette har utløst bekymring i Europa, USA og Taiwan.

Aggressive rekrutteringsforsøk

I Tyskland oppdaget ansatte ved Zeiss SMT, en leverandør av nøkkelelementer til avanserte halvledere, at Huawei forsøkte å lokke dem over. Rekrutteringsforsøkene inkluderte LinkedIn-meldinger og direkte tilbud. En etterforskning fra tyske etterretningstjenester ble iverksatt, og kinesisk rekruttering blir nå overvåket tett.

– Det er ikke akseptabelt at tyske selskaper blir mål for denne typen aktivitet, uttalte Friedrich Merz, leder for det kristendemokratiske partiet i Tyskland.

Huawei har også rettet seg mot ansatte ved Trumpf, en annen tysk leverandør innen halvlederteknologi, men ingen ansatte skal ha byttet jobb.

Taiwan skjerper sanksjonene

I Taiwan, hjemstedet for verdens ledende halvlederprodusent TSMC, har myndighetene vedtatt strenge lover mot rekruttering fra kinesiske selskaper.

Les også: Med Tyskland i sikte: Kinas utbredte innflytelsesnettverk avslørt🔒

– Kunnskapen sitter i hodene deres, og i noen tilfeller kan hele team bli lokket over, sa Sun Chen-yi, nestleder ved etterforskningsbyrået i Taiwans justisdepartement.

Mellom 2020 og 2024 ble 90 saker etterforsket i Taiwan, mange relatert til rekruttering innen halvlederindustrien. En av de mest kjente sakene involverer Liang Mong Song, tidligere TSMC-ingeniør, som bidro til fremgangen for Kinas største kontraktprodusent SMIC.

Vestlige selskaper utsatt

ASML, en nederlandsk produsent av avansert litografiutstyr, er en nøkkelspiller i bransjen. Deres teknologi er avgjørende for å produsere moderne halvledere, og Kinas tilgang til denne teknologien er begrenset av eksportforbud. Likevel har kinesiske selskaper, inkludert Huawei, ansatt flere tidligere ASML-ansatte de siste årene.

Selv om ASML hevder å ikke ha merket uvanlig rekrutteringsaktivitet, har flere tidligere ansatte rapportert om hyppige henvendelser fra kinesiske rekrutterere.

Internasjonal bekymring

Vestlige myndigheter vurderer strengere tiltak for å beskytte teknologisk kunnskap. Mens Taiwan og Sør-Korea allerede har strenge lover, er Europa og USA mer åpne.

– Å rekruttere talenter er vanlig forretningspraksis, men hvor grensen går, er vanskelig å definere, uttalte Paul Triolo, rådgiver i DGA Group.

Kinesiske myndigheter avviser anklagene og hevder at deres praksis er i tråd med internasjonale normer.

Vestlige land står nå overfor utfordringen med å balansere åpenhet for internasjonalt samarbeid og behovet for å beskytte sine teknologiske fortrinn.

Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt