16. april, 2025

Kina etterlyser amerikanske agenter for dataangrep under Asialekene

Share

Politiet i Harbin i Kina hevder NSA brukte kunstig intelligens for å ramme kritisk infrastruktur under Asialekene.

Kinesisk politi har utstedt arrestordre på tre personer de mener står bak omfattende dataangrep mot Asialekene i Harbin tidligere i år. Ifølge kinesiske myndigheter er de mistenkte tilknyttet den amerikanske etterretningstjenesten NSA og skal ha brukt kunstig intelligens i angrepene, ifølge South China Morning Post. 

Mistenkte for målrettede angrep

Politiet i Harbin navnga tirsdag tre personer de mener står bak angrepet. Alle skal være tilknyttet NSA-avdelingen for målrettet digital tilgang.

– Politiet har utstedt arrestordre på de tre agentene og lover pengebelønning til dem som kan gi opplysninger, heter det i kunngjøringen.

Kinesiske sikkerhetsmyndigheter anklager dem for å ha deltatt i flere cyberangrep mot landets kritiske infrastruktur, blant annet rettet mot teknologiselskapet Huawei.

Ifølge etterforskningen skal også universitetene University of California og Virginia Tech ha hatt en rolle i angrepene, men uten at kinesiske myndigheter spesifiserer hvordan.

Les også: Geopolitisk ekspert: – USA svekkes, men Kina og Russland svekkes raskere 🔒

270 000 angrep på vinterlekene

Xinhua melder at dataangrepene var rettet mot å forstyrre det digitale systemet under Asialekene, og at flere sektorer i Heilongjiang-provinsen også ble rammet – inkludert energi, samferdsel og forsvarsrelatert forskning.

– Hensikten var å skade viktig digital infrastruktur, spre uro og stjele sensitiv informasjon, ifølge nyhetsbyrået.

En rapport publisert 3. april fra Kinas nasjonale senter for datavirus (CVERC) anslår at arrangementets informasjonssystem ble utsatt for over 270 000 angrep mellom 26. januar og 14. februar – med USA som hovedkilde.

Du Zhenhua, en CVERC-ingeniør, sa til CCTV at angrepene ble lansert via amerikanske IP-adresser og videreformidlet gjennom blant annet Nederland.

– Angrepet planlagt med AI

Zhou Hongyi, grunnlegger av sikkerhetsselskapet 360 Security Technology, kalte etterforskningen et «historisk gjennombrudd» i et intervju med CCTV.

– For første gang har vi kunnet spore et angrep direkte til tre enkeltpersoner. NSA brukte kunstig intelligens til å planlegge angrepene, finne svakheter og overvåke datatrafikk, sa Zhou.

Ifølge Zhou var noe av angrepskoden tydelig skrevet av en KI-modell. Han legger til at kinesiske eksperter har brukt nesten ti år på å kartlegge amerikanske metoder for dataangrep.

CCTV siterer også Du Zhenhua, som advarer kinesiske institusjoner mot å bruke amerikansk teknologi:

– Institusjoner og personer med tilgang til sensitiv informasjon bør unngå utenlandske, spesielt amerikanske, IT-produkter.

NSA har ikke kommentert anklagene. Konflikten kommer i en tid med økende spenning mellom Kina og USA, blant annet som følge av gjensidige handelsrestriksjoner og teknologikrig.

Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt