23. november, 2024

Kina avviser G7-anklager om urettferdig konkurranse

Share

G7s finansledere hevder at Kinas økonomiske politikk skader internasjonal handel, men Kina benekter overkapasitet og kritiserer USAs beskyldninger som politisk motiverte.

Kinesisk media har igjen rettet kritikk mot amerikanske påstander om at verdens nest største økonomi eksporterer sin overflødige industrielle kapasitet, og hevder at Washington overdriver problemet for å dempe Kinas konkurransefortrinn. Kommentaren, publisert i Kommunistpartiets talerør People’s Daily, kom dagen etter at finanssjefene i G7 uttrykte bekymring for Kinas «ikke-markedspolitikker og -praksiser» som undergraver «våre arbeidere, industrier og økonomisk motstandsdyktighet».

G7-finanssjefene kunngjorde at de vil fortsette å overvåke de potensielle negative effektene av overkapasitet og vurdere tiltak for å sikre like konkurransevilkår i tråd med prinsippene til Verdens handelsorganisasjon (WTO). De uttrykte også bekymringer for handelsforbindelsene mellom Beijing og Moskva.

I People’s Daily-artikkelen hevdet Jin Ruiting, en forsker ved Nasjonalkommisjonen for utvikling og reform, at problemet med overkapasitet ikke eksisterer. Jin, som tilhører akademiet for makroøkonomisk forskning ved NDRC, påpekte at kapasiteten i Kinas nye energiindustri er høyere enn i andre land, og at den globalt sett er langt fra å møte markedsetterspørselen.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

Jin anklaget USA for å benytte seg av «hegemonisk tenkning» for å undertrykke andre lands fordelaktige industrier, et begrep som refererer til ønsket om å forbli dominerende. «USA forsøker å opphype ‘overkapasiteten’ i Kinas nye industri som en vanlig taktikk for å undertrykke andre land,» sa han.

Ifølge Jin har Kina levert produkter av høy kvalitet til rimelige priser for land over hele verden og har bidratt betydelig til den globale grønne og lavkarbon-transformasjonen. Jin argumenterte også for at Kinas nye energiindustri har oppnådd sin posisjon gjennom kontinuerlig, rask teknologisk innovasjon i et fullstendig konkurranseutsatt marked.

– Kinas nye energiindustri har oppnådd sine konkurransefortrinn gjennom genuine ferdigheter, sa han, og la til at kinesisk produksjon dekker et bredt spekter av kategorier og lengden på den industrielle kjeden.

Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt