22. januar, 2025

Kamp om Afrikas forsvarsmarked: India utfordrer gigantene

Share

Nigeria, Afrikas største nasjon, har økt sine militærutgifter kraftig, og India ser en mulighet til å bli en viktig leverandør av forsvarsmateriell.

India gjør dristige trekk for å bli en nøkkelspiller i Afrikas voksende forsvarsmarked. I sentrum av denne strategien ligger Nigeria, kontinentets mest folkerike nasjon og en fremvoksende militærmakt, skriver EurasianTimes.

Nigeria har blitt tungvekteren innen militærutgifter i Afrika sør for Sahara. Ifølge den nyeste rapporten fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), brukte den vestafrikanske stormakten hele 3,2 milliarder dollar på forsvar i 2023. Dette er en økning på 20 prosent fra året før.

Sammenlignet med resten av Afrika sør for Sahara, som dekker fire store regioner, leder Nigeria denne finansielle omveltningen. Regionen, som omfatter Vest-Afrika, Øst-Afrika, Sentral-Afrika og Sør-Afrika, opplever nå et dramatisk skifte i forsvarsutgifter.

Med sikte på dette lukrative markedet utfordrer India Russland og Kinas lange dominans i Afrika. India og Nigeria har hatt et nært forhold i mange år. I regnskapsåret 2021-22 var India Nigerias største handelspartner, med en bilateral handel på cirka 15 milliarder dollar. Denne handelen falt til rundt 11,85 milliarder dollar i 2022-23 og videre til 7,89 milliarder dollar i 2023-24, noe som gjør Nigeria til Indias nest største handelspartner i Afrika.

I begynnelsen av 2024 ble Indias utenriksminister, Dr. S. Jaishankar, den første indiske utenriksministeren som besøkte Nigeria. Han uttalte at Nigeria er Indias fremste økonomiske partner i Afrika. Etter dette besøket rettet India raskt blikket mot det afrikanske forsvarsmarkedet. I mars 2024 besøkte en delegasjon Abuja for å utforske eksportmuligheter. Delegasjonen besto av ledende forsvarsbedrifter som HAL, Bharat Electronics og mange flere, samt oppstartsbedrifter som Zen Technologies.

India er nå i samtaler med Nigeria om eksport av sitt jagerfly, Light Combat Aircraft (LCA) Tejas. På grunn av misnøye med ytelsen til JF-17 Thunder-jagerflyene fra Kina og Pakistan, vurderer Nigeria å kjøpe M-346FA jagerfly fra Italia. Samtidig vurderer Nigeria å kjøpe 15 nye jagerfly for å erstatte den aldrende Chengdu F-7NI-flåten, og India er en potensiell leverandør.

Les også: Russlands fremrykning i Afrika fortsetter

Til tross for Nigerias interesse for indiske helikoptre, valgte det nigerianske luftforsvaret å kjøpe den første batchen av T129 ATAK-helikoptre fra Tyrkia i november 2023 for å styrke kampen mot Boko Haram. Nigeria hadde tidligere vurdert indiske helikoptre som Light Combat Helicopter (LCH) Prachand og andre.

India har forpliktet seg til en forsvarsavtale verdt en milliard dollar med Nigeria. I september 2023 signerte Nigeria en avtale med India for å styrke sin forsvarsindustri. Avtalen inkluderer indisk støtte til å gjøre Nigerias forsvarsindustri 40 prosent selvforsynt innen 2027.

I mai 2024 inngikk de to landene en avtale om å gjøre opp bilateral handel i lokale valutaer for å fremme bilateral handel og investeringer. Dette skal styrke samarbeidet innen sektorer som olje, gass, farmasi og fornybar energi.

SIPRI-rapporten viser at Afrikas militærutgifter nådde 51,6 milliarder dollar i 2023, en økning på 22 prosent fra 2022. Algerie ledet med 18,3 milliarder dollar, etterfulgt av Marokko og Nigeria. Globalt steg militærutgiftene for niende år på rad til 2,443 billioner dollar i 2023.

India ønsker å øke sin tilstedeværelse i det afrikanske forsvarsmarkedet, som tradisjonelt domineres av Russland og Kina. Med Russland involvert i Ukraina-konflikten og Kinas globale omdømme på spill, ser India en mulighet til å ekspandere.

Selv om Indias rimelige våpen ennå ikke har gjort stor innvirkning på det afrikanske markedet, er konkurransen om Afrikas forsvarsmarked intens.

Ambazonia: En konflikt i Afrika glemt av alle 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt