6. desember, 2024

Jihadistoffensiven i Aleppo: Tyrkia i kulissene

Share

Opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) i Syria lanserte onsdag en omfattende «operasjon» mot styrkene til Bashar al-Assad.

Ifølge det syriske forsvarsdepartementet gjennomfører HTS-krigere og deres allierte «et omfattende angrep på bred front med et stort antall terrorister som bruker tunge våpen for å angripe landsbyer, tettsteder og militære posisjoner». Gruppen holder den siste jihadistbastionen i Idlib, nordvest i Syria.

Kampene skal ha forårsaket over 270 dødsfall ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter, en ikke-statlig organisasjon med et omfattende nettverk av informanter i Aleppo.

Erobringen av Aleppo

Opprørerne skal ha bombet Aleppo, spesielt rettet mot universitetsområdet. Fire personer ble drept. De syriske regjeringsstyrkene har trukket seg så langt tilbake at jihadistene kunne gå inn i Aleppo på fredag via de vestlige og sørvestlige bydelene, noe som skapte panikk blant innbyggerne. Det ser ut til at de nådde byportene etter «to selvmordsangrep med bilbomber», ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter. De kontrollerer nå mesteparten av byen, inkludert historiske bygninger, regjeringskontorer og fengsler.

Les også: NGO-en i spissen for fremme interessene til det nye Tyrkia 🔒

Kampene fant også sted nær Saraqib, en strategisk by sør for Aleppo, ved krysset mellom to motorveier som forbinder Damaskus med Aleppo og Latakia. Jihadistene har tatt kontroll over byen og kontrollerer nå dette strategiske knutepunktet.

Russland intensiverer sine bombinger og har oppfordret det syriske regimet til å «gjenopprette orden så snart som mulig» i Aleppo. Iran på sin side har fornyet sin støtte til Syria, et strategisk land for å opprettholde forbindelsen mellom Hizbollah og Teheran samt for transport av narkotika og våpen.

Det tyrkiske spillet

Regionen har hatt en viss ro siden en våpenhvile ble inngått mellom den syriske regjeringen og opprørerne i mars 2020. I denne sammenhengen ser det ut til at Tyrkias handlinger er sentrale. Ankara har lenge støttet flere opprørsgrupper, og offensiven som har pågått siden onsdag kan være en ny melding fra Erdogan, med to mål: For det første å forsone seg med Bashar al-Assad – en østlig strategi – og for det andre å presse Vesten til lettere å gi visum til tyrkere og øke handelsutvekslingen for å løfte Tyrkia ut av den økonomiske krisen landet befinner seg i. Til tross for høy inflasjon har landet hatt en vekst på 4 til 5 % per år siden covid. Men i forrige kvartal sank veksten til 0,4 %, og renteøkningen har kastet landet ut i resesjon.

Dette innlegget ble først publisert i Revue Conflits. Det har blitt oversatt fra fransk.

Tyrkisk intellektuell: – Erdogans allierte trener afghansk milits for mulig konflikt 🔒

Les mer

Siste nytt