Italias grunnlovsdomstol har slått fast at en ikke-biologisk mor i et lesbisk forhold har krav på pappaperm. Retten mener barns behov for tid med begge foreldre ikke avhenger av foreldrenes kjønn.
Italias grunnlovsdomstol har bestemt at ikke-biologiske mødre i likekjønnede forhold har rett til ti dagers betalt pappaperm, på lik linje med fedre, melder Euronews.
Domstolen mener at den gjeldende loven fra 2001 er i strid med grunnloven fordi den ikke anerkjenner at en ikke-biologisk mor også har rett til foreldrepermisjon.
– Barnets interesse av tid med begge foreldre og foreldrenes ansvar påvirkes ikke av seksuell orientering, sa retten i sin begrunnelse.
Reaksjoner fra begge sider
Aktor Alessandro Zan, som lenge har kjempet for LHBT-rettigheter i Italia, kalte dommen «et historisk punktum for en urettferdig og grusom diskriminering».
– Kjærlighet er familie, og alle barn har rett til omsorg og beskyttelse fra begge foreldrene – uten diskriminering, skrev han på sosiale medier.
Konservative grupper reagerte sterkt på avgjørelsen. Organisasjonen Pro Life and Family kalte dommen «latterlig» og mente den viste hvordan «kjønnsforvirringen» ødelegger Italias sosiale og juridiske orden.
Kritikk av Melonis politikk
Dommen kommer i en tid der statsminister Giorgia Melonis regjering forsøker å fremme tradisjonelle familieverdier og stramme inn på surrogati og assistert befruktning.
Italia har forbudt surrogati siden 2004, og under Melonis regjering ble det også ulovlig for italienere å benytte slike tjenester i utlandet.
Domstolens avgjørelse mandag gjelder kvinner som har reist til utlandet for å få assistert befruktning på lovlig vis.
Dette er andre gang på kort tid at grunnlovsdomstolen tar stilling til foreldrerettigheter i likekjønnede forhold. I mai bestemte retten at to kvinner kan registreres som foreldre på barnets fødselsattest.