Italias rolle i Europa endres dramatisk under Giorgia Meloni, men indre spenninger gjør at landet neppe tar ledelsen i EU. Samtidig tvinges Europa til å tenke nytt om sikkerhet og militærmakt når forholdet til USA settes på prøve.
Francesco D’Arrigo er medgrunnlegger og direktør for det italienske instituttet for strategiske studier «Niccolò Machiavelli». D’Arrigo har en bachelor- og mastergrad i statsvitenskap og tjenestegjorde som offiser i den italienske marinen, der han ble uteksaminert som marineflyger og militær helikopterpilot ved den amerikanske marinens flytreningskommando i Pensacola, Corpus Christi og Whiting Field.
Etter å ha gjennomgått flere spesialiseringer som flykaptein i sivil luftfart og helikopterkommandør, har D’Arrigos yrkesliv fulgt to hovedretninger: én innen militær og sivil luftfart og én innen akademia. Gjennom å lede universitetsavdelinger, forskningssentre og tenketanker har D’Arrigo hatt ansvar for å utforme og gjennomføre EU-finansierte forskningsprogrammer, mastergrader, avanserte opplærings- og videreutdanningskurs, seminarer og internasjonale konferanser.
Kaptein D’Arrigo underviser i luftfartssikkerhet og har skrevet flere publikasjoner om forsvar, strategisk etterretning, indre sikkerhet, transport og forhandlinger. Han er medgrunnlegger av GEOS Enterprise, «fullverdig medlem» av Det internasjonale instituttet for strategiske studier i London (IISS), analytiker og frilansredaktør i Start Magazine. Hans nyeste bok, «Comprendere La Guerra Ibrida» (Forstå hybridkrigføring), kom ut i oktober 2024 og har hatt stor suksess i Italia.
I et nytt intervju med Geopolitika diskuterer vi en rekke av Italias geopolitiske utfordringer under Giorgia Meloni, inkludert forholdet til Trump-administrasjonen og EU; Trump-admirasjonens fredsplan for Ukraina og bøllete behandling av Zelenskyj; muligheten for å opprette en felles europeisk militærstyrke; fremveksten av ytre-høyre i Europa; Italias forhold til Kina; samt hemmeligheten bak Italias økonomiske suksess.
Grunnet lengden på intervjuet blir det delt opp i to deler. Første del kan leses her.
Det europeiske politiske landskapet endrer seg raskt med en tydelig høyredreining, sist demonstrert av det tyske valgresultatet. Meloni ser ut til å ville ta en lederrolle i EU. Hva er Italias rolle i EU fremover? Og hvor mener du Italia ønsker å føre unionen?
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet