Den italienske regjeringen avviser at den har overvåket båtmigrant-aktivister og journalister med spyware, men vil samarbeide i etterforskningen av «sikkerhetshull» etter at minst sju italienske telefoner ble hacket.
Den italienske regjeringen avviste onsdag at den har brukt spionvare for å overvåke journalister og aktivister, melder AP. Samtidig bekreftet den at den vil samarbeide med etterforskningen av påståtte sikkerhetsbrudd. Dette skjer etter at WhatsApp varslet flere personer i EU om at deres telefoner hadde blitt utsatt for angrep med militærgrads-overvåkningsteknologi fra det israelske selskapet Paragon Solutions.
WhatsApp, eid av Meta, kunngjorde 31. januar at de hadde avdekket og stoppet «en spyware-kampanje fra Paragon som rammet flere brukere, inkludert journalister og medlemmer av sivilsamfunnet».
Den britiske avisen The Guardian avdekket saken, og den italienske regjeringen bekreftet 5. februar at minst sju italienske mobiltelefoner var berørt. Som respons satte myndighetene landets nasjonale cybersikkerhetsbyrå til å undersøke hendelsen.
Kontrakt med israelsk selskap
Under en uttalelse i parlamentet onsdag bekreftet statsråd Luca Ciriani at Italia i flere år har hatt en kontrakt med Paragon Solutions for etterretningsformål. Han understreket at «loven har blitt fulgt til punkt og prikke» og benektet at regjeringen har brukt teknologien til å spionere ulovlig på journalister.
Les også: Italia krever løslatelse av journalist Cecilia Sala
– Det er rettsvesenets ansvar å avklare kilden til disse såkalte sårbarhetene, sa Ciriani, og tilføyde at italienske etterretningstjenester er beredt til å bistå i etterforskningen.
The Guardian har rapportert at Paragon avsluttet sin kontrakt med Italia etter at skandalen ble kjent. Ciriani avviste imidlertid dette og hevdet at kontrakten med italiensk etterretning fortsatt gjelder. Israelske Haaretz meldte tidligere at Paragon hadde to avtaler med Italia for bruk av Graphite, et overvåkningsverktøy som kan hacke seg inn i krypterte smarttelefoner.
Journalister og aktivister rammet
Blant de italienske ofrene for spyware-angrepet var Luca Casarini, leder for hjelpeorganisasjonen Mediterranea Saving Humans, og Francesco Cancellato, redaktør i nyhetsnettstedet Fanpage.
Casarini leder en organisasjon som redder migranter i Middelhavet og har vært en skarp kritiker av Italias samarbeid med libyske myndigheter for å stanse menneskesmugling.
Cancellato uttalte at han tror han ble hacket fordi angriperne ville få tilgang til Fanpages gravejournalistikk.
– Vi har gjort undercover-reportasjer om ungdomsgrenen til statsminister Giorgia Melonis parti, der vi avdekket nyfascistisk atferd. Dette kan ha gjort oss til et mål, sa han.
Casarini og Cancellato bekreftet at de ble varslet av WhatsApp om angrepet 31. januar. WhatsApp anbefalte dem å kontakte Citizen Lab, en ekspertgruppe ved University of Toronto som har jobbet med å avsløre statlig overvåkning.
Casarini opplyste at han samarbeider med italienske påtalemyndigheter i saken.
Italia sender migranter til Albania: Et eksempel for hele EU