Som en direkte følge av økt politisk press, har Frankrike besluttet å utelukke israelske forsvarsselskaper fra den kommende Eurosatory-messen i Paris.
Frankrike har bestemt å nekte israelske selskaper adgang til Eurosatory. Den største forsvarsmessen i Europa, som finner sted i Paris om litt over to uker. Den franske regjeringen begrunnet dette med Israels militære operasjoner i Gaza, et tema som har vært gjenstand for intens debatt i Frankrike de siste månedene.
Ifølge en uttalelse sendt fra det franske forsvarsdepartementet, har de franske myndighetene besluttet at «forholdene ikke lenger er til stede for å ønske israelske selskaper velkommen til messen.» Dette skjer i en tid hvor den franske presidenten, Emmanuel Macron, har vært tydelig i sin oppfordring om at Israel må stanse sine operasjoner i den palestinske byen Rafah, etter angrep som har forårsaket store sivile tap.
Les også: Fransk kjendisøkonom vil sanksjonere Israel
Over 70 israelske selskaper hadde planlagt å delta på Eurosatory, inkludert Israels tre største: Israel Aerospace Industries, Elbit Systems og Rafael Advance Defense Systems. Disse selskapene har tidligere spilt en viktig rolle på messen, hvor de har presentert alt fra avanserte artillerisystemer til droneteknologi.
Reaksjonene på denne beslutningen er delte. Mens noen ser dette som et nødvendig skritt i retning av å legge press på Israel for å endre dets politikk, er det andre som kritiserer Frankrike for å blande politikk og handel på en måte som kan true forholdet mellom de to landene. Denne avgjørelsen reflekterer også en større politisk dynamikk, hvor Frankrike og andre europeiske land stiller spørsmål ved sin våpeneksport og sikkerhetspolitikk i forhold til konflikten mellom Israel og Palestina.
Utestengelsen fra Eurosatory markerer en signifikant endring i forholdet mellom Frankrike og Israel, et forhold som tidligere har inkludert omfattende forsvars- og sikkerhetssamarbeid. Med Israel som en av verdens største våpeneksportører og med betydelige leveranser til Europa, kan denne avgjørelsen få langtrekkende konsekvenser for den globale forsvarsindustrien og internasjonale geopolitiske allianser.