3. april, 2025

Iransk professor: USA kan bruke internett til å knekke regimets kontroll

Share

Det iranske regimet har lenge brukt digitale svartelister og internettblokader for å hindre kommunikasjon, slå ned protester og skjule sine handlinger for omverdenen.

Ifølge professor og energiekspert Aidin Panahi kan denne strategien utfordres ved å gi iranere sikrere tilgang til internett.

I en analyse publisert i Middle East Forum Observer argumenterer han for at digitale verktøy kan bli like avgjørende som økonomiske sanksjoner i kampen mot regimets kontroll. Han trekker paralleller til tidligere initiativer fra USA og mener at Washington bør bruke internett som en del av sin bredere pressstrategi mot Teheran.

Under demonstrasjonene i 2019 stengte myndighetene internett over hele landet, noe som isolerte opposisjonelle og gjorde det vanskeligere å organisere motstand.

Samtidig står Iran overfor økende økonomiske utfordringer, inkludert energiknapphet og økende misnøye i befolkningen. Mens økonomiske og diplomatiske sanksjoner, spesielt under USAs «maksimalt press»-strategi, har forsterket presset på regimet, viser historien at slike tiltak alene ikke er nok så lenge iranere ikke har sikre kommunikasjonskanaler for å mobilisere motstand.

USA har erfaring med å motvirke digital sensur

Washington har tidligere satt i verk tiltak for å bekjempe digital sensur i autoritære stater. I 2010 støttet amerikanske myndigheter ZunZuneo, et hemmelig mobilnettverk som gjorde det mulig for kubanske aktivister å kommunisere uten statlig overvåkning. Selv om prosjektet var kortvarig, viste det hvordan teknologi kan brukes til å omgå regimets kontroll.

Les også: Tysklands avlysning av den iranske eksilprinsens deltakelse i München skaper uro

Spørsmålet er hvordan en slik strategi kan gjennomføres i Iran. En mulig løsning kan være å bruke frosne iranske midler på samme måte som Venezuela-fondet, der USA, FN og EU i 2022 etablerte en ordning som sikret at tre milliarder dollar i beslaglagte venezuelanske midler ble brukt på helse, utdanning og infrastruktur, uten at regimet i Caracas fikk tilgang til dem.

Internasjonalt fond for digital frihet i Iran

En lignende modell kunne brukes for Iran, der over to milliarder dollar i frosne midler ble kanalisert til sikker internett-tilgang og digital motstandsdyktighet. USA kunne raskt sette i gang dette gjennom International Emergency Economic Powers Act (IEEPA), som gir presidenten myndighet til å omdirigere beslaglagte midler til humanitære formål.

En slik strategi ville kreve et strengt styringssystem for å sikre at midlene faktisk går til iranske borgere og ikke blir kontrollert av regimet. Et USA-ledet multinasjonalt tillitsfond, med støtte fra allierte og internasjonale tilsynsorganer, kunne overvåke fordelingen av midlene.

Internett som pressmiddel mot regimet

For amerikanske beslutningstakere representerer dette en mulighet til å utvide «maksimalt press»-strategien ved å inkludere digital frihet som et sentralt element, ifølge Panahi. Han mener at en helhetlig Iran-politikk bør inkludere distribusjon av Starlink og andre satellittbaserte internettløsninger for å sikre at iranere får uhindret tilgang til informasjon og kommunikasjon.

Videre argumenterer Panahi for at digitale verktøy kan være like effektive som økonomiske sanksjoner i kampen mot et autoritært styresett. Han understreker at USA bør handle raskt – for et fritt Iran begynner med et tilkoblet Iran.

Iran: MEKs bruk av barnesoldater er et menneskerettighetsbrudd som krever ansvarliggjøring

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt