Irans sentralbank (CBI) har nok en gang blokkert betalingstjenester for kryptobørser, noe som har utløst kraftige reaksjoner fra landets digitale næring.
Dette er tredje gang på kort tid at slike restriksjoner innføres, melder IntelliNews.
Det siste tiltaket, som ble iverksatt uten forvarsel, følger sentralbankens tidligere beslutning om å fryse kryptobørsers bankkontoer og suspendere betalingstjenester i november. Tiltakene begrunnes med bekymringer rundt spekulasjon i Tether (USDT) og risiko for hvitvasking.
Krypto som økonomisk livbøye
Bruken av kryptovaluta, særlig USDT, har blitt stadig mer utbredt i Iran på grunn av den økonomiske ustabiliteten og den kraftige inflasjonen som har svekket kjøpekraften til den iranske rialen.
USDT, som er knyttet til verdien av amerikanske dollar, gir mange iranere en mulighet til å beskytte sparepengene sine mot verdifall og overføre penger på en raskere og rimeligere måte.
– I et land der inflasjonen tærer på vanlige menneskers livsgrunnlag, har kryptovaluta blitt en trygg havn. Når sentralbanken innfører slike restriksjoner, rammer det ikke bare teknologibransjen, men også vanlige mennesker som søker en økonomisk sikkerhet, uttalte en seniorleder i kryptobransjen, som ønsket å være anonym.
Sterk motstand fra næringen
I en åpen henvendelse til president Masoud Pezeshkian advarte ledere innen kryptobransjen om at restriksjonene truer over 5 000 arbeidsplasser og flere titalls kunnskapsbaserte selskaper.
«Disse restriktive og destruktive beslutningene innen teknologipolitikk fjerner ikke bare Irans begrensede muligheter for økonomisk vekst gjennom ny teknologi, men tvinger også ut landets viktigste ressurs – dyktige mennesker,» sto det i brevet.
Les også: Trumps kryptostøtte kan få Kina til å gjenåpne kryptomarkedet: Etter år med forbud
Sentralbanken har rettet tiltakene spesifikt mot betalingstjenester for digitale valutaer i iranske rialer, selv om uttak fortsatt er mulig.
Timing skaper kontrovers
Tidspunktet for tiltaket har fått mye kritikk, da det kommer samtidig med sentralbankens forsøk på å fremstå som en «utviklingsorientert regulator» for kryptovaluta. Kritikere mener dette er i direkte motstrid med bankens handlinger.
– Vi ser et klart sprik mellom regulatorisk retorikk og faktisk handling, sa en seniorleder i kryptobransjen.
Bransjeforkjempere peker på at kryptovaluta har gitt iranere investeringsmuligheter i møte med høy inflasjon og begrensede tradisjonelle alternativer.
Økonomisk bakteppe
CBIs kunngjøring kommer samtidig som den iranske regjeringen har gjenforent valutakurser etter at iransk rial nådde et rekordlavt nivå mot amerikanske dollar 28. desember.
Til tross for restriksjonene har mange iranere fortsatt å bruke kryptovaluta som en måte å omgå den økonomiske krisen på. USDT sin rolle som en «verdibutikk» i møte med lokal økonomisk usikkerhet kan derfor bli enda viktigere fremover.
Sentralbanken har ennå ikke svart på kritikken eller gitt noen tidsramme for å oppheve restriksjonene.
Geopolitikk og stablecoins: Reddet et kryptoselskap amerikansk statlig gjeld? 🔒