Sanksjonslettelser gir håp om utenlandske penger – også fra USA.
Iran håper å tiltrekke seg kapital fra amerikanske pensjonsfond til sin oljesektor. Det uttalte en talsperson for Irans eksportforening for petroleumsprodukter mandag, ifølge Bourse Press, skriver bne IntelliNews.
Storstilt investeringsplan
– Olje- og energidepartementet planlegger å presentere over 240 milliarder dollar i prosjekter for investorer, fordelt på 206 muligheter. Blant disse er 83 olje- og gassfelt som er klare til å motta kapital og inngå kontrakter, sa Hamid Hosseini.
Han mener sanksjonslettelser og vellykkede forhandlinger kan gi oljeindustrien et kraftig løft.
– USA er en av Irans største konkurrenter innen petrokjemi, oljeeksport, kondensater, LNG og metanol, uttalte Hosseini til det iranske nyhetsbyrået ILNA.
Høye tollsatser på amerikansk olje
Hosseini forklarte at Kina, en av Irans viktigste markeder, ønsker å spre sine energikjøp på flere leverandører – blant annet Iran, Saudi-Arabia, Venezuela, Russland, Brasil, USA og afrikanske land.
Les også: Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel 🔒
Men amerikansk olje møter kraftige tollbarrierer.
– USA ilegges 84 prosent toll på olje og gass til Kina. Det betyr at kjøpere må betale 51 dollar ekstra per fat, sa han.
Dette har ført til at kinesiske kjøpere videreselger deler av den amerikanske oljen til andre markeder. Han tror samme mønster kan oppstå i India.
– Derfor kan oppheving av sanksjoner bli en gyllen mulighet for Iran til å vinne tilbake markedsandeler raskt, la han til.
Gamle partnere og nye åpninger
Iran har i lang tid hatt stabile forbindelser med europeiske land, ifølge Hosseini. Raffinerier i Tyrkia og asiatiske land som India, Kina, Sør-Korea og Japan er fortsatt interesserte i iransk olje.
Han understreket at også amerikanske selskaper har vist interesse.
– For eksempel var CONOCO det første amerikanske selskapet som signerte kontrakt med Iran. Før revolusjonen hadde amerikanske selskaper kontroll over store deler av oljen i Iran.
Avslutningsvis pekte han på at amerikanske pensjonsfond kan spille en nøkkelrolle.
– Disse fondene er en av de største økonomiske drivkreftene i det amerikanske systemet. En betydelig andel av USAs investeringer i utlandet, blant annet i Kina, kommer fra slike fond, sa Hosseini.