Iran står midt i en kritisk energikrise som har tvunget myndighetene til drastiske tiltak. Fra søndag vil strømmen bli kuttet over hele landet.
Iranske myndigheter planlegger nå et landsdekkende strømbrudd fra søndag, melder medier i Teheran. Strømmen vil være borte mellom klokken 09.00 og 17.00, som følge av en økende mangel på drivstoff. Dette melder Iran Insight.
Iran står nå overfor en energikrise som har tvunget regjeringen til tøffe valg. Etter en sommer preget av strømbrudd på grunn av høy etterspørsel etter elektrisitet, er landet nå også rammet av en gassmangel som truer vinterens strømforsyning.
Myndighetene vurderer derfor å bruke mazut, et tungt forurensende drivstoff, noe som kan forverre luftkvaliteten ytterligere.
– Når mazut brennes, øker det antallet partikler i luften, noe som fører til alvorlige helseproblemer, sier miljøekspert Masoud Tajrishi i et intervju med nettstedet Rouydad24.
Industrien lider under krisen
Energimangelen rammer iransk industri hardt, og hyppige strømbrudd skaper problemer for produksjonen og øker kostnadene. I august omdirigerte myndighetene strøm fra industribedrifter til husholdninger, noe som førte til store tap for blant annet bil- og sementindustrien.
– Strømbruddene har doblet produksjonskostnadene for sementindustrien, sier Saber Parnian, leder av industriorganisasjonen i Vest-Aserbajdsjan.
Med økende energibehov i hjemmene på grunn av kaldt vær, opplever industrien nok en gang vanskelige kår. Parlamentsmedlem Mansour Alimardani beskriver situasjonen som “ødeleggende for jobbsikkerheten og næringslivet”.
Les også: Aserbajdsjansk gassproduksjon overgår olje midt i strategiske utvidelser
Økende miljø- og helseutfordringer
Mazut-bruken har vakt bekymring blant miljø- og helseeksperter, ettersom dette drivstoffet inneholder svovel over internasjonale standarder. Irans energidepartement har uttrykt bekymring for miljøkonsekvensene, men står overfor få alternativer ettersom gassforsyningen ikke dekker etterspørselen.
Iran har tidligere basert seg på naturgass fra Turkmenistan for å dekke behovet i nordlige regioner, men en uløst gjeldskonflikt hindrer nå importen. President Pezeshkian bemerket under et regjeringsmøte at økonomiske utfordringer har hindret gassimporten de siste vintrene.
Krav om reformer
Energianalytikere peker på flere års manglende investering og dårlig ressursforvaltning som grunnlag for dagens krise. Energi-ekspert Narsi Ghorban anslår at det trengs 250 milliarder dollar i oppgradering av infrastruktur for å dekke landets energibehov.
– Men ingen fremgang er gjort på dette området, sier Ghorban og uttrykker liten tro på raske reformer.
Eksperter som Tajrishi understreker også behovet for systematiske reformer. Han viser til landets lovverk for ren luft, som krever tiltak for å redusere energiforbruket, særlig i områder langt unna gassnettet.
Iran står nå foran en vinter preget av planlagte strømbrudd og en akutt energikrise som presser myndighetene til å finne løsninger for å ivareta både folkehelse og miljø.