En ny strategisk partnerskapsavtale mellom Iran og Russland har nå formelt trådt i kraft. Avtalen skal vare i 20 år og dekker en rekke områder, inkludert forsvar, energi og økonomi.
Den iranske ambassadøren i Moskva, Kazem Jalali, bekreftet overfor den russiske avisen Vedomosti 18. juli at avtalen nå er gjeldende og «forpliktende for gjennomføring». Det melder bne IntelliNews.
Vedtak i begge parlamenter
Avtalen ble signert i Kreml 17. januar etter forhandlinger mellom presidentene Vladimir Putin og Masoud Pezeshkian.
Ifølge Jalali ble avtalen ratifisert av både det russiske underhuset (Statsdumaen) og overhuset (Føderasjonsrådet), før den ble signert av Putin. I Iran gikk dokumentet gjennom nasjonalforsamlingen og ble godkjent av det mektige Grunnlovsrådet, før president Pezeshkian gjorde den til lov.
– Den har dermed naturlig trådt i kraft i begge land, sa ambassadøren.
Les også: Krigen med Israel: Er Iran fortapt? 🔒
Skal vare i 20 år – med forlengelse
Avtalen er bred og omfattende. Den dekker blant annet:
– forsvar og antiterrorarbeid
– energisamarbeid
– finans og transport
– industri og jordbruk
– kultur, forskning og teknologi
Den gjelder i første omgang for en periode på 20 år, men kan automatisk fornyes for fem år av gangen.
Felles front mot Vesten
Iran og Russland er blant verdens mest sanksjonerte stater, og har de siste årene utviklet et stadig tettere samarbeid. Både Ukraina-krigen og krigen i Gaza har styrket dette forholdet.
– Partnerskapet formalisere samarbeidsområder som allerede har vært i utvikling mellom Moskva og Teheran, særlig innen energi, forsvar og handel, skriver bne IntelliNews.
Avtalen skal også bidra til økt handel og fellesprosjekter, og redusere avhengigheten av vestlige systemer innen teknologi og finans.
Teheran-basert professor: En krig mellom USA og Iran vil bli global 🔒