Indonesias økonomiske fremtid avhenger av en stabil middelklasse, men en utarming i denne gruppen truer landets vekst.
Indonesias middelklasse sliter, noe som kan skade økonomien og sannsynligvis utløse sosial uro, advarer eksperter. Økonomer sier at en utarmet middelklasse kan påvirke målet om å oppnå status som et utviklet land og oppfordrer til politiske tiltak for å støtte denne gruppen, skriver South China Morning Post.
Indonesias statistiske byrå avslørte 30. august at middelklassen i år teller 47,85 millioner mennesker, ned fra 57,33 millioner mennesker i 2019. Middelklassen og de som aspirerer til middelklassen utgjør nå 66,35 prosent av befolkningen, eller 185,35 millioner mennesker, ifølge byrået.
– Fra 2014 til 2019 økte middelklassen fra 41 prosent til 53 prosent. Etter pandemien har den gradvis blitt mindre, og vi opplever en form for ‘lang Covid’ for økonomien, sa byråets fungerende leder, Amalia Adininggar, til journalister.
Les også: Indonesia tar opp kampen mot EUs strenge regler for palmeolje
Ifølge Amalia er medlemmene av den indonesiske middelklassen hovedsakelig fra generasjon X og millennial-generasjonen. De har vanligvis fullført videregående skole eller universitetsutdanning, bor i byer og jobber i den formelle sektoren. Både middelklassen og de som aspirerer til middelklassen har vært bærebjelker i den indonesiske økonomien, da de står for 81,49 prosent av innenlandsk forbruk, som er hjørnesteinen i Indonesias økonomi.
I Indonesia klassifiseres middelklassen som de som har en månedlig inntekt mellom 2,04 millioner rupiah (132 amerikanske dollar) og 9,90 millioner rupiah (640 amerikanske dollar), mens den aspirerende middelklassen omfatter de som har en inntekt mellom 874 000 rupiah og 2,04 millioner rupiah.