21. november, 2024

Indias piggtrådgjerde forandrer livet ved Myanmar-grensen

Share

Som svar på trusler om narkotikasmugling og flyktningestrømmer, forsterker India grensen til Myanmar, men med dyptgående konsekvenser for de lokale stammesamfunnene.

Misnøyen brer seg langs grensen mellom India og Myanmar ettersom New Delhi forsterker sin grense med gjerde og piggtråd. Fra de frodige åsene i Manipur til de svingete dalene i Mizoram, har det brutt ut demonstrasjoner i kraftig protest mot New Delhis beslutning om å avskaffe det ti år gamle «Free Movement Regime» (FMR), som tillot familier delt av grenser å gjenforenes, skriver EurasianTimes.

For generasjoner har de imaginære linjene trukket av kolonitidens kartografer betydd lite for de etniske Zo-stammene, hvis liv har strukket seg over både indisk og myanmarsk side. Et betydelig antall mennesker fra Kuki-Zo-stammefolket har holdt demonstrasjoner i Manipur, Mizoram og Nagaland for å protestere mot den indiske regjeringens beslutning om å kansellere FMR med Myanmar og bygge et gjerde langs den internasjonale grensen.

Dette tiltaket, sammen med økning av militære sjekkpunkter, er ment å takle ulike utfordringer i Indias nordøstlige region, som narkotikasmugling og tilstrømningen av flyktninger fra Myanmar. Likevel er det viktig å anerkjenne de komplikasjoner denne beslutningen presenterer, spesielt på grunn av de delte etniske båndene mellom samfunnene på begge sider av grensen, noe som kompliserer en effektiv implementering av disse tiltakene.

Les også: Diplomatisk dans: India og Europa styrker båndene

Den nylige beslutningen vil endre den nåværende ordningen som tillater folk på begge sider av grensen å bevege seg innenfor en radius på 16 km uten visum, og krever bare en enkelt tillatelse. Når gjerdet er fullført, må personer som krysser grensen skaffe seg et indisk visum.

Arrangementet har vært på plass siden 1970-tallet, og har hjulpet med å vedlikeholde århundre gamle relasjoner blant folk som deler slektskap over grensen. Gjerdet som offentlig er ment å styrke sikkerheten til Zo-stammene i India for å beskytte dem fra kryssilden i borgerkrigen i Myanmar, har derfor vekket angst blant den etniske minoriteten.

Zo Reunification Organisation (ZoRO), basert i Aizawl, hevder at medlemmer av Zo-stammen bor i forskjellige deler av India, Myanmar og Bangladesh, med mange familier som spenner over flere land. Opphevelsen av FMR vil spre familier og kutte viktige forbindelser. Mens gjerder reiser seg, står India overfor den geopolitiske utfordringen: Å styrke sikkerheten mens etniske realiteter respekteres.

Fra yoga og Bollywood til verdens hjelper: Indias unike vei til global innflytelse 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt