I boken «Illusjonistene: Klima, jordbruk, kjernekraft, GMO», avslutter Géraldine Woessner og Erwan Seznec (henholdsvis sjefredaktør og journalist i det kjente franske magasinet Le Point) ti år med gravejournalistikk om manipulasjoner rundt jordbruk og klima. Deres mål: å sette vitenskapen i sentrum og bekjempe manipulasjoner.
I samarbeid med Géraldine Woessner har Erwan Seznec skrivet boken «Illusjonistene: Klima, jordbruk, kjernekraft, GMO», en gravejournalistisk bok utgitt i september 2024 som dykker ned i hjertet av motsetningene i den politiske økologien. Forfatterne analyserer diskursen til ulike økologiske personligheter og de kontroversielle valgene som former den offentlige debatten om sensitive emner som klima, jordbruk, kjernekraft og GMO. Verket fordømmer de ideologiske avvikene i den politiske økologien, og tilbyr en kritisk og rasjonell visjon i møte med spørsmål som ofte domineres av følelser og ideologi.
Seznec har blitt intervjuet om Paulin de Rosny i Revue Conflits om boken.
– Hvordan oppsto prosjektet?
– Det var en idé fra Sophie Charnavel, direktør hos vår utgiver Robert Laffont, som jeg særlig ønsker å hylle, da hun døde samme dag som boken ble utgitt, til vår store sorg.
Les også: EUs klimaselvmål
– For dette prosjektet, en slags svartbok om politisk økologi, tenkte hun på min kollega fra Le Point, Géraldine Woessner, som har arbeidet mye med energi- og landbruksspørsmål de siste årene. Géraldine foreslo at jeg skulle jobbe med henne på dette prosjektet. Dette utgjør kulminasjonen av et tiår med gravejournalistikk vi har gjennomført hver for oss, før vi kom til Le Point, om svært ulike emner: politikk, atomkraft, telekommunikasjon, arealplanlegging, landbruk, bolig osv. Hver for oss har både Géraldine og jeg gradvis sett et større, underliggende problem dukke opp: politisk økologi.
– Hvordan definerer man politisk økologi?
– Nedvekst er dens nøkkelkonsept. Den ser mennesket som en parasitt som fortærer Moder Jord og som må begrense seg på alle nivåer. Opprinnelig en idé fra ytre høyre, ble nedvekstøkologien antikapitalistisk på 1970-tallet. Legg til et lag av wokeness fra de siste femten årene, og du får dagens politiske økologi, en bestemt motstander av den vestlige, patriarkalske, kapitalistiske rovdriften, både arkaisk i sine referanser (Malthus, animisme …) og svært moderne, ‘et produkt av populærkulturen som ga oss storfilmen Avatar: et gruveselskap vil ødelegge den urørte skogen, opprørere knyttet til jordens åndelige krefter reiser seg for å stå imot dem…’, skriver vi i boken.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet