Det kinesiske teknologiselskapet Huawei åpner kildekoden til programmeringsspråket Cangjie for å bygge et uavhengig økosystem uten vestlig teknologi.
Huawei har kunngjort at deres egenutviklede programmeringsspråk Cangjie vil bli åpent og tilgjengelig for alle utviklere fra 30. juli, skriver The Star.
Språket ble først lansert i 2024, og skal støtte generell app-utvikling på HarmonyOS Next – Huaweis egen plattform som er uavhengig av Android. Selskapet håper at Cangjie kan bli et alternativ til Java og Swift, som dominerer på henholdsvis Android og Apple-enheter.
Selvstendighet i møte med sanksjoner
Ifølge Huawei er åpen kildekode et viktig ledd i strategien for å gjøre seg mindre avhengig av vestlig teknologi, spesielt etter at USA innførte strengere eksportrestriksjoner.
– Cangjie er bygget for det vi kaller «full-scenario intelligence» og har innebygd kunstig intelligens og høy sikkerhet, heter det på språkets offisielle nettsted.
Navnet er hentet fra en mytisk skikkelse i kinesisk historie som ifølge legenden skapte det kinesiske skriftspråket.
Les også: Huawei erobrer verdenen 🔒
Rask vekst i Kina
Siden en forhåndsversjon ble vist frem i juni i fjor, har Cangjie fått over 10 000 søknader fra utviklere som ønsket å teste det. I oktober ble språket gjort tilgjengelig for alle utviklere som jobber med HarmonyOS, og det er allerede tatt i bruk av store kinesiske selskaper.
– Vi bruker Cangjie til å lage en app for våre matleveringsbud, og planen er å lansere den på HarmonyOS i tredje kvartal, sa Chen Mo, utviklingsansvarlig hos Meituan.
Også netthandelsselskapet JD.com skal ha begynt å bruke Cangjie i sine apper.
Nytt operativsystem og kunstig intelligens
Samtidig som språket blir åpent, lanserer Huawei også HarmonyOS 6 og nye kunstig intelligens-modeller. Ifølge Richard Yu Chengdong, leder for Huaweis forbrukerteknologi, var HarmonyOS 5 allerede installert på over 40 ulike enheter, med mer enn 8 millioner registrerte utviklere og over 30 000 apper i systemet.
Med åpningen av Cangjie håper Huawei å styrke sin posisjon i en verden der teknologisk uavhengighet blir stadig viktigere.
Kina anklager USA for å sabotere – advarsel mot Huawei-brikker