En oljetanker under gresk flagg ble onsdag utsatt for gjentatte angrep mens den seilte gjennom Rødehavet og ble etterlatt drivende i flammer.
Det mistenkes at angrepet ble utført av Jemens houthi-opprørere, ifølge det britiske militæret. Angrepet regnes som det alvorligste i nærheten av Rødehavet på flere uker og skjer etter langvarige angrep utført av houthiene. Dette rapporterer DefenseNews.
Houthiene sier det handler om protester mot krigen mellom Israel og Hamas i Gazastripen, noe som har forstyrret handelsruten gjennom Rødehavet og Suezkanalen. Gjennom denne ruten passerer normalt varer verdt over 1000 milliarder dollar hvert år.
Under angrepet åpnet menn i småbåter ild med håndvåpen cirka 145 kilometer vest for den opprørskontrollerte jemenittiske havnebyen Hodeida, opplyser det britiske militærets senter for maritim handel.
Fire prosjektiler traff også skipet, men det var umiddelbart uklart om dette var droner eller missiler. «Skipet melder om å være uten styring,» sa senteret, noe som sannsynligvis betyr at det har mistet all fremdrift. «Ingen omkomne er rapportert.»
Senere advarte senteret om at skipet drev av gårde mens det brant i Rødehavet.
Det greske sjøfartsdepartementet identifiserte senere fartøyet som tankeren «MV Sounion», som hadde 25 besetningsmedlemmer om bord under angrepet. Skipet var på vei fra Irak til Kypros. Ifølge MarineTraffic var skipet på vei til Singapore fra Irak, som kan bety at Kypros var et mellomstopp før ferden videre østover.
Onsdag kveld rapporterte senteret om et nytt angrep i Adenbukta, hvor to eksplosjoner fant sted nær et annet skip, men disse forårsaket ingen skader.
Les også: Handelsskip i flammer etter houthi-angrep i Adenbukten
Houthiene har ikke umiddelbart tatt på seg ansvaret for angrepene, men det kan ta timer eller dager før de anerkjenner sine angrep. Siden krigen i Gaza startet i oktober i fjor, har houthiene rettet angrep mot over 80 fartøyer med missiler og droner. De har kapret ett fartøy og senket to i kampanjen som også har drept fire sjøfolk.
Opprørerne hevder at de retter angrep mot skip som er knyttet til Israel, USA eller Storbritannia for å tvinge fram en slutt på Israels krig mot Hamas i Gaza. Imidlertid har mange av de angrepne skipene liten eller ingen tilknytning til konflikten, inkludert noen på vei til Iran.
Houthiene har også sendt droner og missiler mot Israel, inkludert et angrep den 19. juli som drepte én person og såret ti andre i Tel Aviv. Israel svarte dagen etter med luftangrep mot Hodeida som traff drivstoffdepoter og elektriske stasjoner, noe som drepte og såret flere personer, ifølge opprørerne.
Etter angrepene tok houthis en pause i sine angrep til den 3. august, da de traff et liberisk-flagget containerskip som seilte gjennom Adenbukta. Et liberisk-flagget oljetankskip ble utsatt for en spesielt intens serie angrep som startet 8. august, trolig utført av opprørerne. Et lignende angrep skjedde også den 13. august.
De tre siste angrepene, inkludert onsdagens, var rettet mot fartøyer tilknyttet Delta Tankers, et gresk selskap.
Samtidig som Iran truer med å hevne seg på Israel over drapet på Hamas-leder Ismail Haniyeh i Teheran, har det amerikanske militæret bedt Abraham Lincoln-hangarskipgruppen om å seile raskere til området. USA har også beordret USS Georgia, en missilubåt, inn i Midtøsten, mens Theodore Roosevelt- hangarskipgruppen var i Gulfen av Oman.
Flere F-22 jagerfly har også fløyet inn i regionen, og Wasp, et stort amfibieangrepsfartøy som bærer F-35 jagerfly, er i Middelhavet.