Et sentralt ledd i Yaoundé-arkitekturen, får den autonome havnen i Douala (PAD) en stadig viktigere rolle i den maritime sikkerheten i Guinea-bukta. Oppstarten av fase 3 i Douala Port Security (DPS)-prosjektet for noen uker siden bekrefter denne utviklingen.
Som Kameruns viktigste havn håndterer PAD om lag 70 % av landets handelsutveksling. Den fungerer også som et regionalt logistisk knutepunkt for Tsjad og Den sentralafrikanske republikk, som begge er uten kyst og ligger innelåst i det afrikanske innlandet. Fenomener som piratvirksomhet, ulovlig fiske og ulovlig handel (narkotika, migranter, olje, osv.) som herjer i Guinea-bukta, påvirker derfor havnen direkte.
Det er nettopp av disse grunnene at havnen er vertskap for et multinasjonalt maritimt koordineringssenter under Yaoundé-arkitekturen – et initiativ lansert av 24 land i 2013 for å bekjempe piratvirksomhet og maritim kriminalitet. Problemet var at Douala-havnen på 2010-tallet var kjent for svakheter i både sikkerhetsprotokoller og infrastruktur.
En situasjon som vanskelig lar seg forene med koordineringen av maritime patruljer og etterretningsdeling mellom Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Gabon og Sao Tomé og Príncipe.
Hurtig sikkerhetsutbedring
Allerede i 2019 henvendte PAD seg derfor til selskapet PortSec SA, et israelsk selskap ledet av Tsafir Tzvi og spesialisert innen havnesikkerhet. Det ble satt opp gjerder, utplassert videoovervåkningssystemer og innført biometriske adgangskontroller. Resultatet var at mellom 2019 og 2023 ble tyverier av varer redusert med 35 %.
PortSec sikrer også bedre samordning mellom tollvesenet, havnepolitiet og gendarmeriet. De facto styrker havnen evnen til å motvirke ulovlig aktivitet gjennom optimalisert kontroll av skip og personer som ferdes i havnen.
Les også: Sahels skjebne etter militærkupp og tapte vestlige militærbaser 🔒
I februar 2025 overleverte PortSec den andre fasen av «Douala Port Security»-prosjektet, som ga havnen hypermoderne kapasiteter. Vi kan for eksempel nevne installering av et system for sporing og overvåking av skip (VTMIS) og radarer med lang rekkevidde. Disse fremskrittene gjør det nå mulig å få bedre oversikt over skipstrafikken, til støtte for patruljeenhetene.
Oppstarten av tredje fase av DPS vil komplettere disse fremskrittene og sikre at havnen tilfredsstiller ISPS (International Ship and Port Facility Security)-normene. Dette innebærer blant annet installasjon av en maritim treningssimulator, utplassering av droner og rekruttering av hundrevis av nye ansatte.
Redusert piratvirksomhet
Har moderniseringen av havnen i Douala hatt innvirkning på maritim kriminalitet? Det er ingen tvil om at moderniseringen har hatt en innvirkning. Moderniseringen av sikkerhets- og overvåkingsinfrastruktur har styrket havnens evne til å koordinere den regionale responsen mot piratvirksomhet.
I tillegg sammenfaller moderniseringen av havnen med en nedgang i piratvirksomhet i Guinea-bukta, fra 26 angrep i 2019 til bare seks i 2024, ifølge Maritime Information Cooperation & Awareness (MICA) Center. Det er åpenbart at disse gode resultatene først og fremst skyldes effektiviteten til Yaoundé-arkitekturen og dens europeiske partnere, inkludert Frankrike, men den økte sikkerheten ved en stor havn som Douala kan heller ikke overses. Det ville også være å undervurdere virkningen av økonomisk vekst på piratvirksomhet, som ofte er et nødvalg. På dette punktet er tallene talende.
Siden 2019 har havnen gjennomgått en total forvandling. Omsetningen har økt fra 91 millioner euro til 231. Enda bedre er at havnen tiltrekker seg stadig flere investorer, som det sudanske Afisa Food Industry og det indiske multinasjonale selskapet Arise IIP, som skal investere 350 millioner euro i byggingen av en industrisone. Som en direkte følge av dette tiltrekker en sikret havn mer skipstrafikk og investeringer, noe som styrker den lokale og regionale økonomien – med direkte virkning på kriminaliteten.
Spillet om Sahel: Fra fransk tilflukt til russisk roulette 🔒