16. september, 2024

Hamas dropper Qatar-forhandlinger om gisselløslatelse og våpenhvile

Share

USA melder likevel om en lovende start på de nye samtalene i Doha om våpenhvile og løslatelse av gisler i Gaza-stripen. 

En avtale anses som nøkkelen til å stoppe den ti måneder lange konflikten fra å eskalere til en fullskala regional krig som kan involvere Iran, selv om forventningene til et gjennombrudd er lave. John Kirby, talsperson for Det hvite hus, sa at det «gjenstår mye arbeid» for å løse uenighetene om gjennomføringen av rammeverksavtalen. Dette rapporterte BBC. 

Hamas har uttalt at de ikke vil delta i de indirekte forhandlingene i Doha for øyeblikket, selv om det er sagt at meglere videreformidler meldinger til gruppen sine tjenestemenn der.

Israel har, ifølge israelske medier, gitt sin forhandlingsdelegasjon et noe utvidet mandat, mens slektninger til gisler som fortsatt holdes i Gaza, kaller dette «siste sjanse» for å få noen av dem ut i live.

Forhandlerne står overfor en rekke potensielle hindringer, inkludert kontroll over områder langs Gaza sin grense mot Egypt og retur av fordrevne palestinske sivile til Nord-Gaza.

Samtalene ble suspendert etter at Hamas sin politiske leder og hovedforhandler, Ismail Haniyeh, ble drept i Teheran i slutten av juli. Iran har lovet å hevne seg mot Israel, som verken har bekreftet eller benektet involvering, noe som øker frykten for en bredere eskalering.

Les også: Hvordan Israel kan hjelpe Hamas å beseire seg selv

Israels militære ledelse sa de hadde «eliminert over 17 000 terrorister». De rapporterte også at 330 av deres tropper har blitt drept siden bakkeinvasjonen begynte.

Israel sin delegasjon til Doha-samtalene inkluderte tilsynelatende direktørene for deres utenlandsetterretning, Mossad, og innenlandssikkerhetsbyrået Shin Bet, David Barnier og Ronen Bar, samt det israelske militærets representant for israelske gisler, Nitzan Alon.

Qatarske og egyptiske tjenestemenn «meklet med Hamas» som en del av prosessen, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Etter at diskusjonene startet på torsdag forrige uke, fortalte John Kirby, talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus, reportere at de sannsynligvis ville fortsette på fredag på grunn av avtalens kompleksitet.

Den første fasen av den foreslåtte avtalen skissert av USAs president Joe Biden i slutten av mai ville inkludere en «fullstendig og omfattende våpenhvile» som varer i seks uker, tilbaketrekking av israelske styrker fra alle befolkede områder i Gaza, og utveksling av noen av gislene – inkludert kvinner, eldre og syke eller skadde – for palestinske fanger holdt i Israel.

Islamisme-ekspert: Hamas vil ikke ha fred og må bekjempes 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt