FN advarer om en humanitær krise som nærmer seg omfanget av jordskjelvet i 2010, men uten noe naturlig endepunkt.
Nesten 1,3 millioner haitiere har blitt drevet på flukt i eget land som følge av økende gjengvold. Det er det høyeste antallet internt fordrevne som er registrert i landet noensinne, ifølge FNs migrasjonsorganisasjon (IOM). Det skriver bne IntelliNews.
IOM rapporterte 11. juni at tallet har økt med 24 prosent siden desember. Væpnede grupper utvider nå kontrollen sin langt utover hovedstaden Port-au-Prince, og rammer tidligere fredelige regioner.
– Bak disse tallene skjuler det seg utallige enkeltmennesker som lider. Barn, mødre og eldre tvinges til å flykte gang på gang, ofte uten eiendeler, og lever nå under utrygge og uverdige forhold, sa IOMs generaldirektør Amy Pope.
Nærmer seg krisen i 2010
Den pågående fordrivelsen nærmer seg nivået etter jordskjelvet i 2010, som gjorde 1,5 millioner haitiere hjemløse. Forskjellen nå er at volden er menneskeskapt og stadig forverres.
Les også: Trump vil klassifisere haitiske gjenger som terrorgrupper
Port-au-Prince er fortsatt sentrum for uroen. Rundt 85 prosent av byen er nå under kontroll av en mektig gjengallianse kalt Viv Ansanm. Sykehus, skoler og annen infrastruktur har blitt mål for angrep, og tusenvis av mennesker har søkt tilflukt i overfylte leire uten tilgang til rent vann, helsehjelp eller utdanning.
Spres til nye områder
Volden sprer seg raskt. I Centre-departementet nord for hovedstaden har antallet internt fordrevne doblet seg – fra 68 000 til over 147 000. I byene Mirebalais og Saut-d’Eau er situasjonen særlig alvorlig. The Miami Herald meldte at universitetssykehuset i Mirebalais måtte stenge i april, og denne uken ble det lokale markedet satt i brann.
Også i Artibonite-regionen, et viktig risproduserende område, er over 92 000 mennesker fordrevet fra byen Petite Rivière.
Barn rekrutteres til væpnede grupper
Konsekvensene går langt utover fordrivelse. Over 5,7 millioner haitiere sliter med matmangel – noen er i akutt fare for sult. Mer enn 1 600 mennesker er drept hittil i år, etter over 5 600 dødsfall i 2023.
UNICEF melder om en økning i seksuelle overgrep mot mindreårige, og FN anslår at opptil halvparten av gjengmedlemmene er under 18 år.
Manglende midler og tiltak
FNs humanitære appell på 908 millioner dollar (omtrent 9,7 milliarder kroner) har kun mottatt 75 millioner (rundt 800 millioner kroner) så langt. IOM har klart å hjelpe over 20 000 mennesker med nødvendige husholdningsartikler, rent vann og psykososial støtte.
– Uten umiddelbar finansiering og tilgang vil millioner stå i fare, advarte organisasjonen.
Antall leirer har økt fra 142 til 246 siden desember. Bare i Centre-departementet finnes det nå 85 midlertidige leirer.
Internasjonale forsøk på å håndtere sikkerhetskrisen, inkludert samtaler om en flernasjonal styrke, har foreløpig ikke ført til konkret handling.