Demonstranter anklager myndighetene for korrupsjon og samarbeid med væpnede grupper.
Tusenvis av mennesker tok til gatene i Haitis hovedstad Port-au-Prince onsdag 2. april for å protestere mot de væpnede gjengene som kontrollerer nesten hele byen og store deler av områdene rundt, melder Reuters.
Demonstrantene retter sterk kritikk mot overgangsregjeringen og FNs støttede sikkerhetsstyrker for manglende innsats mot de kriminelle gruppene.
– De skremmer oss ikke
Væpnede grupper har samlet seg under navnet Viv Ansanm og tvunget over én million mennesker på flukt fra hjemmene sine. Dette har bidratt til økonomisk kollaps og matmangel i store deler av landet. Gruppene anklages også for utpressing, voldtekter og drap.
– Ser du hva som skjer? I dag kjemper det haitiske folket for frihet. Vi er allerede frie. De mennene skremmer meg ikke, sa demonstranten Joseph Mackendy til Reuters.
Protestene startet fredelig, med bannere, palmeblader og enkelte demonstranter bevæpnet med macheter og skytevåpen. Senere på dagen brøt det ut skyting som førte til panikk og at folkemengdene flyktet.
– Vi som bor i Solino-nabolaget vil hjem igjen, og vi skal hjem, sa Julien David, en annen demonstrant.
Kritikk mot myndighetene
Mange beskylder overgangsregjeringen for ikke bare å være udugelig, men også for å samarbeide med gjengene og deres finansielle støttespillere. Myndighetene avviser anklagene, men Haitis statssystem er sterkt preget av korrupsjon, og rettsvesenet er nærmest lammet.
Les også: Innbyggerne i Haitis hovedstad rømmer i panikk
Overgangsregjeringen, som ble oppnevnt for nesten ett år siden og består av et roterende presidentråd, har ikke klart å stanse gjengene. Den FN-støttede sikkerhetsstyrken er både underbemannet og underfinansiert.
Protesten fant sted bare dager etter en masseflukt fra et fengsel i byen Mirebalais i det sentrale Haiti.
USA innfører toll – ny krise for Haiti
Samtidig som volden brer seg, ble Haiti også rammet av en ny økonomisk utfordring onsdag. USA, som er landets viktigste handelspartner, innførte 10 prosent toll på haitiske varer som tekstiler, sprit og kosmetikk.
– Én ny byrde for et allerede lidende land, skrev økonomen Enomy Germain, leder for ProEco Haiti, på sosiale medier.
USA hadde i fjor et handelsoverskudd på 598 millioner dollar (om lag 6,6 milliarder kroner) med Haiti.