9. desember, 2024

Hellas’ forsvarsminister: USA har ikke holdt sine forpliktelser

Share

Aten kritiserer USA for manglende oppfyllelse av planer og forpliktelser om å styrke Hellas’ forsvar, inkludert missilsystemer på øyer i Egeerhavet.

Hellas’ forsvarsminister, Nikos Dendias, understreker behovet for en ny strategi for avskrekking og en helhetlig tilnærming til landets militære oppgraderinger, forklarer han i et intervju med den greske avisen Ekathimerini.

Washington har ikke overholdt alle forpliktelser som ble skissert i et brev fra USAs utenriksminister Antony Blinken til den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis i starten av året, forteller forsvarsminister Nikos Dendias. Han understreker at det å styrke Hellas’ evner til å være en «pålitelige, stabil og seriøs alliert i regionen» også er i USAs interesse.

Dendias forteller at Hellas nå utforsker en «ny filosofi» i sitt våpenprogram, som inkluderer å installere missilsystemer på øyene i Egeerhavet for å styrke forsvarsevnen.

Fregatter og modernisering

Dendias annonserte nylig planer om å anskaffe en fjerde FDI-fregatt for marinen. Han understreker at dette er et viktig steg for å styrke landets forsvar, men at det ikke er det siste. «Som i alle slike situasjoner vil parlamentet bli orientert, og spørsmålet om byggingen vil bli sendt til det nasjonale sikkerhetsrådet (KYSEA) for godkjenning», sier Dendias.

Han bemerker også at Hellas’ økonomiske krise førte til at marinen ble neglisjert, og at det nå er nødvendig med tiltak for å møte fremtidige sikkerhetsutfordringer.

Les også: Hellas statsminister avviser Erdogans krav over Kypros

– Den europeiske union må også forstå at forsvar ikke kan slås sammen med alle de andre problemene, sier Nikos Dendias og legger til:

– Når EU selv ser etter opprettelsen av et forsvarsorgan, kan den ikke straffe de helt ekstraordinære utgiftene den sier er nødvendig.

Dendias påpeker at prioriteringene inkluderer modernisering av fregattene som fortsatt er i bruk, samt oppgraderinger av missilbåter og ubåter. Hellas vurderer også nye ubåter, selv om dette er et langsiktig prosjekt på 12 til 14 år.

Misnøye med USA

Når det gjelder forholdet til USA, uttrykker Dendias misnøye over manglende oppfyllelse av forpliktelser knyttet til leveranser av krigsmateriell, spesielt LCS-skipene som Hellas hadde blitt lovet. Han peker også på at de fire C-130 transportflyene fortsatt ikke har blitt levert.

«Vi er en pålitelig alliert for USA, og de vet det,» understreker Dendias. Han mener at USA burde bidra til Hellas’ mål om å bli teknologisk avansert for å kunne møte trusler i regionen. Dette er i både Hellas’ og USAs interesse.

Luftforsvar og avskrekking

Dendias understreker viktigheten av en helhetlig tilnærming til avskrekking, som innebærer mer enn bare krigsskip og jagerfly.

– Vi trenger også missilsystemer på mange av de greske øyene for å oppnå fullstendig avskrekkelsesevne både til havs og i lufta. Dette krever en ny filosofi som trekker lærdom fra konfliktene rundt Hellas, sier han.

Denne tilnærmingen til forsvar bygger på to hovedprinsipper: å sikre avskrekking i Egeerhavet og luftrommet, samtidig som man overholder de økonomiske rammene Hellas må forholde seg til.

Hellas og Tyrkia vurderer å holde samtaler om maritime soner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt