11. februar, 2025

Goldman Sachs advarer: Handelskrig med USA kan forverre Europas økonomiske problemer

Share

Europa sliter allerede med økonomisk nedgang etter flere år med kriser og Russlands invasjon av Ukraina. Nå advarer Goldman Sachs om at en mulig handelskrig med USA kan forverre situasjonen ytterligere.

Industrinedgang og ny trussel

Den vedvarende krisen i Europa har blitt forsterket av boomerang-effekten av de harde sanksjonene mot Russland, noe som førte til en energi­krise i 2022, skriver bne IntelliNews. Dette har bidratt til de-industrialiseringen av Tyskland, som tidligere ble sett på som økonomiens motor i Europa. Landet er nå inne i sitt tredje år med nedgang, noe som rammer flere sektorer.

Den tyske bilindustrien er blant de hardest rammede. Volkswagen har kunngjort at de vil stenge eller selge tre fabrikker i Tyskland for første gang i sin 88-årige historie. Andre europeiske land med stor bilproduksjon er også i fare, ifølge Goldman Sachs.

Handelskrig kan redusere veksten

Investmentbanken advarer om at dersom USA innfører en 10 prosent toll på europeiske varer, kan det redusere Europas BNP-vekst med opptil én prosent i 2025.

“Sektorer med høye marginer, som helsevesenet, viser mindre volatilitet under handelsusikkerhet,” heter det i rapporten. “Derimot er bilindustrien og andre sykliske sektorer mest utsatt for økt handelsusikkerhet.”

De største europeiske selskapene, ofte kalt «Granolas» – inkludert GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP og Sanofi – har hatt svakere resultater den siste tiden. Likevel har de en tendens til å klare seg bedre når handelsuroen tiltar, ifølge Goldman Sachs.

Les også: Europa mister kapital og børsnoteringer til USA og Hong Kong

Europa taper mot USA og Kina

Rapporten peker også på at Europa allerede har mistet sin konkurransekraft mot USA og Kina. Tidligere Italias statsminister Mario Draghi har advart om at EU trenger investeringer på 800 milliarder euro årlig det neste tiåret for å styrke sin økonomi. Dette er mer enn det som ble brukt på gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig, men så langt har få konkrete tiltak blitt vedtatt.

Et av de største problemene Draghi peker på, er mangelen på kapital til entreprenører. Mange europeiske start-ups vender seg til USA for finansiering eller børsnoteringer, fordi Europas kapitalmarkeder er langt mindre utviklet.

Russisk gass som mulig løsning

EU vurderer nå å gjenoppta leveranser av billig russisk gass via de skadede Nord Stream-rørledningene for å redusere energikostnader og bedre konkurranseevnen. Energiprisene er fortsatt dobbelt så høye som før krigen, og Tysklands energipriser er dobbelt så høye som EU-gjennomsnittet.

Forhandlinger mellom Kyiv og Moskva er forventet i de kommende månedene, og en avtale om å tillate russisk gassimport kan bli et forhandlingskort. Likevel vil ikke dette løse Europas utfordringer på kort sikt, spesielt med en stadig mer uforutsigbar Trump i Washington.

Polen unngår nedgangen, men kan rammes av toll

Polen skiller seg ut med en forventet økonomisk vekst på 3,2 prosent i 2025, ifølge ING Bank Śląski. Dette gjør landet til en vekstvinner i Europa. Men selv Polen kan bli rammet dersom Trump innfører tollsatser på europeiske varer.

“I 2025 vil veksten akselerere til 3,2 prosent eller mer, drevet av økt innenlandsk etterspørsel,” skriver banken. “Oppsparte midler fra 2024 vil støtte fortsatt konsumvekst, mens offentlige og private investeringer tar seg opp.”

Samtidig peker rapporten på at stagnasjon i eurosonen og Tyskland, samt høye renter i Polens sentralbank, vil begrense landets vekstpotensial.

Handelsuro truer Europas økonomi

Usikkerheten skaper allerede negative utsikter for eurosonen.

“Det er ikke nødvendigvis selve tollsatsene som skaper problemer, men usikkerheten rundt handelspolitikken. Det hemmer økonomisk vekst og investeringsvilje,” heter det i rapporten.

Goldman Sachs forventer at Europas børser kun vil ha en vekst på 3 prosent i inntjening per aksje i 2025, langt under markedskonsensus på 8 prosent.

USAs politikk har i økende grad vendt seg mot handelsrestriksjoner. Trump har truet med 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico, og lignende tiltak kan ramme Europa.

“Dersom investorer ser på disse tiltakene som en indikasjon på at Trump er villig til å ta stor risiko for USAs økonomi, kan risikopremiene øke generelt,” advarer Goldman Sachs.

Europa, som tidligere har hatt sterk vekst, står nå overfor usikre økonomiske tider, hvor både handelskrig og energikostnader kan trekke kontinentet enda dypere inn i økonomisk nedgang.

Trumps straffetoll ryster verden – USA senker markedene og sikter mot EU

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt