30. juni, 2024

Gjeldsfellen og geopolitikken: Kinas uklare vei mot global ledelse

Share

Kinas forsøk på å fremstå som en alternativ global leder utfordres av realiteten av økonomisk tvang og manglende evne til å løse internasjonale kriser.

I en kronikk publisert i Foreign Policy av Robert A. Manning, en fremstående forsker ved tenketanken Stimson Center og dets program for nytenkning av storstrategi, blir Kinas fremstøt mot utviklingslandene møtt med et kritisk blikk. 

Han tror at Beijing’s løfter om likeverdighet og fellesskap kun er et dekke for hegemoniske ambisjoner. At Xi Jinpings visjon om en «post-amerikansk verdensorden» – er et forsøk på å omforme global orden etter egne premisser. Dette tross for et forsøk på å skjønnmale multilateralisme og demokratisk samarbeid, som motsetninger til den amerikansk-ledede orden. Men Manning er skeptisk til at det globale sør virkelig ønsker en fremtid dominert av Kina. 

Les også: Fitch varsler om skjær i sjøen for Kinas økonomi

Han nevner Shanghai Cooperation Organisation (SCO) og Belte-og-vei-initiaivet (BRI), som eksempler på Kinas ambisjoner, men de står i motsetning til Kinas egne prinsipper om suverenitet og ikke-innblanding. Kinas økonomiske innflytelse og lån til utviklingsland har skapt en voksende gjeldsbyrde. Dette samtidig som de ikke har lyktes i å tilby en troverdig ledelse eller løsning på internasjonale kriser. Resultatet er at skepsisen øker, Zimbabwe og Sri Lanka er eksempler på de negative konsekvensene av BRI-lån.

Selv om Kina prøver å framstå som et alternativ til Vesten, ser mange land på USA for sikkerhet og økonomisk samarbeid. De kommer blant annet av Kinas mangel på myk makt, økende sensur og økonomisk tvang, det skaper skepsis og motstand.

Manning hevder at Kinas politikk overfor utviklingslandene er mer som et spill for galleriet, og at deres vei mot global ledelse er lang og full av utfordringer. Verden står overfor økonomisk fragmentering og geopolitisk usikkerhet. Det er uklart om hvem som kommer best ut. Men Kinas nåværende strategi vil ikke nødvendigvis føre til den ønskede endringen i global orden.

Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt