Med et skarpt øye på fremtidige handelsruter og allianser kartlegger Russland en ny vei gjennom Sør-Kaukasus, som kan endre maktbalansen i regionen betydelig.
I en kronikk i Foreign Affairs skriver Thomas de Waal, seniorforsker ved Carnegie Europe. Han tar opp de dype og ofte oversette geopolitiske dynamikkene i Sør-Kaukasus, en region som i stadig større grad påvirker Øst-Vest-forbindelsene og forholdene til Midtøsten. De Waal skisserer hvordan Russlands taktiske tilbaketrekning fra Nagorno-Karabakh i vår ikke bare markerer en geopolitisk omstrukturering, men også signaliserer en intensivering av Russlands økonomiske og strategiske interesser i området—spesielt som en korridor til Iran.
Aserbajdsjan har styrket sin stilling som regional stormakt etter å ha overtatt kontrollen over Nagorno-Karabakh fra Armenia i september 2023, med stilltiende godkjennelse fra Russland. Landet nyter nå godt av rike olje- og gassressurser og strategiske forbindelser både øst- og vestover, samt en styrket militær kapasitet.
Les også: Hva kan Europa gjøre for Armenia?
Mens Georgia drifter bort fra sin tre tiår lange orientering mot Europa og USA, og vender seg mot en mer autoritær modell inspirert av sine naboer og Russland, søker Armenia nå sterkere bånd til Vesten—særlig etter følt svik fra Russland. I kjølvannet av konflikten i Ukraina og påfølgende vestlige sanksjoner, ser Russland Sør-Kaukasus som en viktig økonomisk og militær strategisk akse, spesielt for å etablere forbindelser med Iran gjennom det som er kjent som Zangezur-korridoren gjennom Armenia.
De Waal sier at mens Russlands tilbaketrekning kan virke som en innrømmelse av svakhet, gir det også landet rom til å pushe for økonomiske og sikkerhetsmessige fordeler i en region som er preget av nye og gamle maktkamper. Han peker på en dyptgående endring i Russlands tilnærming til Sør-Kaukasus, fra en tidligere mer militaristisk til en nå mer økonomisk og diplomatisk drevet strategi. Dette reflekterer både nødvendigheten av nye allianser, gitt global isolasjon, samt en realpolitisk vurdering av mulighetene som åpner seg med forandringene i regionen.
Kontroversiell lov vedtatt i Georgia: Et geopolitisk skifte mot Russland? 🔒