5. juli, 2025

Fransk forsvarsteknologiselskap etablerer seg i Hellas – vil styrke tilstedeværelsen i Sørøst-Europa

Share

Det franske forsvarsteknologiselskapet Alta Ares åpner kontor i Athen og retter blikket mot Balkan-markedet og tettere samarbeid med lokale aktører.

Den franske oppstartsbedriften Alta Ares, som utvikler KI-basert videoteknologi for droner og overvåkingssystemer, utvider nå virksomheten til Hellas. Det meldte blant annet Ekathimerini. Målet er å få fotfeste i Balkan-regionen og bygge partnerskap i Sørøst-Europa.

– Europa står overfor flere utfordringer enn noensinne, og vi mener forsvarsinnovasjon må være paneuropeisk, sier Hadrien Canter, administrerende direktør og medgründer i Alta Ares, selv tidligere dronepilot.

Kontor i Athen og samarbeid med gresk forsvarsindustri

Alta Ares åpner kontor i Athen i september, og vil samarbeide med lokale teknologibedrifter og aktører innen forsvarssektoren. Satsingen er delvis finansiert av det greske investeringsfondet Apeiron Ventures, samt franske forsvarsinvestorer.

Fondet er etablert av Dimitris Kalavros Gousios og Nikos Antoniou, og markerer med dette sin første større investering i en forsvarsteknologibedrift.

Med kontorer i Paris (Vest-Europa), Ukraina (Øst-Europa) og nå Hellas (Sørøst-Europa), sikter Alta Ares på å dekke strategiske regioner hvor behovet for moderne forsvarsløsninger vokser.

Hva er Alta Ares – og hva gjør de?

Alta Ares ble etablert av tidligere militærpersonell og ingeniører med erfaring fra droneoperasjoner. Selskapet spesialiserer seg på å utvikle KI-baserte systemer for sanntidsanalyse av videostrømmer fra droner og overvåkingskameraer – uten behov for tilkobling til internett eller skybaserte servere.

Teknologien gjør det mulig å oppdage fiendtlige objekter, som pansrede kjøretøy, glidebomber eller troppeforflytninger, direkte fra feltet – noe som gir forsvarsstyrker raskere reaksjonstid og bedre presisjon. Systemene brukes allerede i krigssonen i Ukraina, og Alta Ares har samarbeidet tett med NATO og den franske hæren.

Les også: Frankrike blir største eier i Eutelsat – vil utfordre Elon Musks Starlink

Selskapet vant nylig NATO Innovation Challenge 2025 for sitt glidebombedeteksjonssystem, og deres første betalende kunde var forsvarsgiganten Thales. Alta Ares beskriver seg selv som en aktør som skal utfylle eksisterende forsvarssystemer, ikke erstatte dem.

– Vi er ikke her for å ta over. Vi vil styrke det som allerede finnes gjennom bruk av kunstig intelligens og dataanalyse i sanntid, sier Canter.

Ukraina som testarena

Alta Ares fikk sin første praktiske erfaring fra frontlinjen i Ukraina, hvor selskapets teknologi ble prøvd ut i kampsituasjoner. Ifølge Canter ga dette verdifull innsikt i hvordan teknologien fungerer i virkelige stridsscenarioer – og bidro til at løsningen raskt fikk fotfeste i NATO-kretser.

– Ukraina har vært en ekstrem, men nødvendig testarena for våre systemer. Vi har bevist at vår teknologi fungerer under harde forhold, sier han.

Alta Ares mener det fremtidige europeiske forsvaret må være like mye teknologisk som militært. Med sine løsninger håper de å bidra til at allierte land får bedre oversikt, kortere responstid og mindre avhengighet av tunge infrastrukturer som satelittnettverk og datasentre.

– Vi må tenke raskt, agere lokalt og analysere i sanntid. Det er slik moderne forsvar bør fungere, avslutter Canter.

Norge må opprette et Forsvarsfond – slik kan det gjøres!

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt