Fransk-estiske systemer skal hjelpe med å sikre veier og jordbruksområder i krigsrammede områder.
Frankrike finansierer nå levering av seks nye ubemannede mineryddingskjøretøy til Ukraina. Det er Estlands Milrem Robotics og franske CNIM Systèmes Industriels som står bak utviklingen av systemene, som skal brukes i områder rammet av krig, melder Defence Blog.
Systemene, kjent som ROCUS (Route Clearance Unmanned Systems), er basert på Milrems THeMIS-plattform og skal leveres til Ukrainas statlige redningstjeneste (SESU). Det opplyser Milrem Robotics i en pressemelding.
– Vi er stolte av å fortsette støtten til Ukraina gjennom kontrakten med CNIM Systèmes Industriels, sier Kuldar Väärsi, administrerende direktør i Milrem Robotics.
– THeMIS-kjøretøyene har allerede bevist sin allsidighet og pålitelighet i ulike operasjoner både i Ukraina og andre steder.
Tryggere opprydding etter krigen
ROCUS-systemene kombinerer CNIMs mineryddingsutstyr med THeMIS, som er en beltegående ubemannet plattform laget for farlig terreng og støtteoppdrag. Systemet gjør det mulig for personell å identifisere og fjerne eksplosiver på avstand – uten å sette liv i fare.
– Systemet lar personell undersøke og fjerne eksplosiver uten å eksponeres direkte, og forbedrer dermed sikkerheten i høyrisikomiljøer, sier selskapet.
Les også: Australsk tech-selskap utvikler elvedroner for å fjerne miner nær Kherson
De nye kjøretøyene kommer i tillegg til de sju ROCUS-systemene Ukraina mottok i 2022. Totalt har nå 15 THeMIS-kjøretøy blitt levert til landet.
Skal åpne veier og jordbruksland
Hensikten med leveransen er å hjelpe ukrainske myndigheter med å sikre veier, gjenopprette tilgang til jordbruksområder og legge til rette for gjenoppbygging i krigsherjede lokalsamfunn.
Det er SESU som skal operere systemene. De skal brukes til både humanitære og sivile gjenoppbyggingsoppdrag i områder hvor miner og udetonerte eksplosiver utgjør en trussel.
THeMIS er i bruk eller utvikling i 19 land og regnes som det mest utbredte ubemannede kjøretøyet i sin vektklasse, ifølge Milrem Robotics. Plattformen har vært brukt til alt fra logistikk og overvåking til minerydding i flere konflikter.
– Vårt samarbeid med CNIM Systèmes Industriels om ROCUS viser styrken i europeisk forsvarssamarbeid og vårt felles ønske om å levere reelle kapasiteter til Ukraina, sier Väärsi.